La Guàrdia Civil i la Policia Foral de Navarra, en l'anomenada 'Operació Arquímedes', han desmantellat en una localitat de la Conca de Pamplona un dels laboratoris clandestins dedicats a la fabricació d'explosius més importants d'Espanya. Al seu interior s'hi feien servir substàncies químiques que barrejades entre elles o amb altres productes podien crear perillosos explosius que, posteriorment, es podien fer servir per activitats il·lícites. Per aquest motiu, la venda d'aquestes substàncies està regulada i es necessita un permís especial del Ministeri de l'Interior.

Una denúncia per maltractaments destapa la fàbrica clandestina d'explosius

La investigació per part de la Guàrdia Civil i de la Policia Foral de Navarra es va iniciar arran de la detenció d'un home després que hagués estat denunciat per un delicte de maltractaments en l'àmbit familiar. Investigant a aquesta persona van descobrir també podria estar cometent un delicte de fabricació il·legal i dipòsit de substàncies explosives. En registrar el seu domicili, van trobar-hi tots els materials necessaris per fabricar explosius, així com alguns artefactes ja acabats, detonadors, fórmules químiques i instruccions per a la seva fabricació. Entre els productes i explosius que es van intervenir hi havia triperòxid de triacetona (TATP), conegut com a 'Madre de Satán', un explosiu molt destructiu i utilitzat pel terrorisme islamista.

Segons van poder descobrir els investigadors, l'home detingut havia après a fabricar els explosius a través de manuals i videotutorials que trobava a internet. També es van poder trobar imatges on se'l veia fabricar els explosius o com feia proves on es comprovava el seu poder destructiu. Al mateix temps, la investigació va destapar establiments en diversos punts del territori espanyol que li havien venut de forma fraudulenta les substàncies químiques prohibides per a fabricar els explosius. Totes aquestes empreses ja han estat denunciades per la Guàrdia Civil per la venda il·legal dels productes