Un Jutjat Penal de València ha condemnat una dona de 60 anys a 10 mesos de presó per haver manipulat la seva neta menor d'edat perquè denunciés el seu exmarit per un fals delicte d'abusos sexuals. La nena estava sota la tutela dels seus avis, però, després que es divorciessin, l'avi va obtenir la custòdia exclusiva, a la qual cosa la detinguda es va oposar.

La va obligar a simular un segrest

Segons avança El Periódico, la jutgessa que porta el cas ha declarat provat que l’acusada  va “desenvolupar comportaments actius i insistents” per aconseguir que la seva neta simulés un delicte d’abusos sexuals, així com un segrest per part del seu avi. De la mateixa manera va arribar a obligar a la nena causar desperfectes en diversos electrodomèstics i mobles de la casa on vivia amb el seu avi per fer veure que l’home actuava de manera violenta amb ella.

Les manipulacions van començar el 2016, quan l'exmarit de l'acusada va ser nomenat tutor únic de la menor, i va continuar durant un any. El 2017 la condemnada va portar la seva neta a l'Hospital de la Fe de València perquè fos atesa per una agressió sexual comesa, suposadament, per l'avi. Ja en aquell moment el personal sanitari va detectar incongruències en l'explicació dels fets, tenint en compte que la menor no presentava indicis d'haver estat víctima d'abusos.

Era l’àvia qui la maltractava

Per altra banda, la sentència ha considerat demostrat que era l’àvia qui maltractava psicològicament i física a la seva neta. Segons l’acte, la detinguda “proferia insults a la menor, fent servir en alguna ocasió el càstig físic i desenvolupant un control absolut dels seus contactes familiars i d’amistat”. La nena ha estat diagnosticada de maltractament psicològic i actualment presenta temor i rebuig cap a la seva àvia.

L'acusació demanava per la detinguda una pena de 10 anys de presó i el pagament d'una multa de 3.600 euros per la simulació d'un delicte. Finalment, es va arribar a un acord de conformitat entre les parts i la condemna es va reduir a només 10 mesos pel delicte de maltractament psicològic habitual i inducció a l'abandonament del domicili. Per altra banda, la dona ha estat diagnosticada amb trastorn ansiós depressiu crònic, així com estrès post-traumàtic, la qual cosa ha influït a la rebaixa de la pena.