Qui és l’autor de l’atac de Kongsberg que va matar cinc persones disparant fletxes amb un arc? Segons les informacions que ha facilitat la policia d’aquesta zona del sud-oest de Noruega, el presumpte assassí és un convers a l'islam que va figurar en una llista de persones que preocupava a la policia per la seva radicalització, segons recullen diversos mitjans locals. Aquest fet fa pensar a la policia que l’atac d’ahir es pot tractar com un atemptat terrorista.

"La policia va estar en contacte amb ell anteriorment, hi havia una preocupació relacionada amb la seva radicalització. Però no hem registrat cap avís d’alerta l’any 2021" ha assegurat en roda de premsa Ole Bredrup Sæverud, el comissari en cap de la policia a Kongsberg.

Tot i això, Sæverud ha ressaltat, però, que la investigació es troba en una fase molt inicial i que cal temps per aclarir què ha motivat l’atac evitant així parlar obertament d’atac terrorista.

Un convers, nacional de 37 anys

L'agressor, un danès de 37 anys que residia des de feia temps en Kongsberg, va fer servir més armes a l'atac i la Policia està "bastant segura" que va actuar sol. Els morts són quatre dones i un home amb edats compreses entre 50 i 70 anys i la identitat encara no ha estat feta pública; un dels dos ferits és un policia que es trobava fora de servei.

Malson al centre de Kongsberg

Els fets es van iniciar a un quart de set, hora d’allà (16.15 GMT) quan la policia del país va rebre l’avís que un home armat amb un arc i fletxes es movia pel centre de Kongsberg, i cinc minuts després diversos agents van tenir contacte amb ell, però va aconseguir escapar després de disparar fletxes. La policia va arribar a disparar contra ell, sense ferir-lo, i el van poder detenir una mitja hora després de l’inici de l’incident.

Atemptat Noruega / EFE

Imatges d'agents d'unitats especials de la policia de Noruega al lloc dels fets / EFE

"Pel que sabem fins ara, sembla clar que l'agressor va matar probablement a totes les víctimes mortals, després d'haver tingut contacte per primera vegada amb la policia", ha detallat Sæverud, que també ha demanat que es deixin de difondre per xarxes socials vídeos i fotos de l'atac.

Encara dubtes per resoldre d’aquest nou atac

La fiscal d'instrucció, Ann Iren Svane Mathiassen, ha explicat a mitjans noruecs que l'individu ha acceptat els fets en seu policial i que té un historial de visites en servei de salut al passat. 

Ella tampoc s’ha volgut referir a l’atac com a terrorista i s’està a l’espera de les seves declaracions completes i de les investigacions de la policia per concloure si hi pot haver o no motivació terrorista en l’atac amb cinc víctimes mortals en aquesta ciutat de Noruega.

La primera ministra en funcions de Noruega, Erna Solberg, ha qualificat d’”horribles" els fets, termes similars als usats pel líder opositor, el laborista Jonas Gahr Støre, que avui assumirà la direcció de govern després de guanyar les eleccions generals fa un mes.