Més marihuana al Pirineu català. El passat mes de setembre culminava una macrooperació dels Mossos d'Esquadra, de més d'un any de durada, durant la qual es van desmantellar sis plantacions de marihuana amb més de 27.000 plantes repartides entre l'Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Noguera i Osona. No van aconseguir netejar tota la zona, però. Aquest divendres, la policia catalana ha trobat un nou cultiu, amb prop de 900 plantes, amagat en un antic restaurant del municipi de Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell. La forta olor que desprenia va posar en alerta els veïns, que van avisar als agents sobre un possible cultiu dins d'aquest edifici abandonat, a tocar de la carretera C-14. 

Enxampen 'in fraganti' el jardiner 

A més de la inconfusible olor de marihuana, el fort soroll que provenia d'aquest immoble, pràcticament en ruïnes des que fa 10 anys quedés abandonat, van fer adonar-se als veïns que algú estava fent servir el restaurant com a hivernacle per al cultiu clandestí d'aquesta droga. Els Mossos d'Esquadra es van desplaçar amb diverses patrulles a la zona per fer les comprovacions pertinents. Mentre rastrejaven l'exterior de l'edifici, un home va sortir escopetejat cap al bosc, desconcertant els investigadors. 

Es tractava del "jardiner" de la plantació, qui va intentar escapar de la policia. Ràpidament, els agents van seguir-lo, però la persecució no va durar gaire: quan l'home intentava saltar un mur que separava la propietat dels boscos circumdants, va caure i es va lesionar una cama. El sospitós no podia continuar la fugida i va quedar detingut abans de traslladar-lo a l'hospital de la Seu perquè li tractessin les ferides. Està acusat d'un delicte contra la salut pública i defraudació del fluix elèctric. 

Gairebé 900 plantes amagades al restaurant 

Durant l'escorcoll de l'immoble, van trobar 864 plantes en diferents estadis de creixement, així com un gran nombre de ventiladors que funcionaven les 24 hores del dia amb la llum punxada. Després de recollir una mostra per analitzar-la al laboratori, els Mossos van destruir la plantació