Què ha fallat amb l'assassinat de la cuinera Núria, veïna de la Pobla de Mafumet (Tarragonès), a la presó de Mas d'Enric? Els protocols, i les investigacions que, en secret, assegura que està fent la consellera Gemma Ubasart i el seu qüestionat equip, ho hauran d'aclarir. Ara per ara, però, el secret de sumari dictat pel jutjat de Tarragona complica saber exactament què va passar a la cuina de la presó del Catllar i com en Iulian va assassinar, a ganivetades, l'encarregada de la cuina, tal com va avançar ElCaso.cat dimecres. 

Ara per ara la investigació policial, segons ha pogut saber aquest mitjà, no sembla apuntar que hi pogués haver cap mena de relació més enllà de laboral entre l'assassí, que ja tenia antecedents per haver assassinat una dona, d'igual manera, i la cuinera funcionària de Mas d'Enric. El que sí que s'ha pogut saber és que la dona, de 48 anys, havia alertat la direcció del centre de la conflictivitat sobre aquest pres. Feia més de dos anys que l'home, de nacionalitat romanesa, feia tasques a la cuina de la presó, on es preparen els àpats per al miler de presos d'aquest centre de Tarragona. 

Expedientat, però torna a la cuina

Fa pocs mesos, però, una baralla amb un altre dels treballadors interns va obligar la responsable del servei, la Núria, a elevar un informe sobre el comportament del Iulian, fet que va fer que fos apartat de la cuina, però, tot i que es tracta d'un lloc crític, on els interns tenen accés a eines perilloses, com ganivets de gran format, tisores i altres objectes, la direcció del centre va permetre que l'assassí tornés a la cuina.

Aquest dimecres, després de dinar, i quan ja estaven preparant el servei del vespre, l'home va, suposadament, matar la Núria. La va escanyar i la va portar fins a la cambra frigorífica, i va ser allà on li va clavar diverses ganivetades, causant-li la mort. Ell després es va matar, tallant-se el coll.

En peu de guerra

Els funcionaris esperen l'informe que Ubasart assegura que ha demanat per saber què va fallar i si cal que es modifiquin els protocols, però ara per ara els treballadors de les presons de Catalunya han dit prou. Fa mesos que denuncien que la situació als centres del país està fora de control per culpa de la falta de contundència que s'ordena des del departament, a qui culpen de la degradació i perillositat de les presons a Catalunya. Ahir van protestar davant de la seu de la conselleria i aquesta matinada, des de les sis, s'estan fent talls davant de les presons. Al Catllar, davant de Mas d'Enric, els funcionaris han avisat als Mossos que no desmuntaran el tall fins que puguin parlar directament amb la consellera Ubasart.