El cos de la jove Esther López, de 35 anys, ha estat trobat aquest dissabte després d'una incessant recerca que ha durat 25 dies, des que la seva família va donar la veu d'alarma per la seva desaparició el passat 12 de gener, a Traspinedo (Valladolid).

La cronologia del succés

12 gener: la família d'Esther López denuncia la desaparició de la jove als voltants de la seva localitat, Traspinedo (Valladolid), després de sortir a la nit amb amics i veure per televisió en un bar el partit de la Supercopa d'Espanya de futbol entre el FC Barcelona i el Reial Madrid.

El seu mòbil no és operatiu. Els testimonis situen l'última zona en la que va ser vista en l'entorn del restaurant La Maña.

- 17 gener: centenars de veïns participen en la primera batuda massiva a la recerca d'alguna pista sobre el seu parador, encara que sense resultats.

El primer detingut

- 22 gener: primer detingut per aquest cas, Ramón 'el Manitas', de 48 anys, veí de la localitat. La delegada del Govern a Castella i Lleó, Virginia Barcones, anuncia que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil s'incorpora i agafa les regnes en la recerca.

- 23 gener: la Guàrdia Civil inspecciona la casa del detingut a la recerca de proves i incorpora un dron per accedir a les zones més inaccessibles del territori que rastreja.

- 25 gener: el pare d'Esther, Miguel López, assegura que manté "esperances" en què aparegui la seva filla, encara que "cap" que ho faci no visqui.

'El Manitas' s'acull al seu dret a no declarar davant del Jutjat d'Instrucció número 5 de Valladolid, que decideix ampliar 72 hores l'arrest del detingut. S'organitzen nous rastrejos al riu Duero per part d'agents del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) i de gossos en altres zones de la localitat.

- 26 gener: conclou la inspecció a la casa del detingut d'on s'extreuen mostres per enviar laboratori.

- 27 gener: 'el Manitas' abandona la vaga de fam que va iniciar el dia 25 en senyal de protesta pel seu arrest.

L'Equip d'Investigació Ocular (ECIO) de la Guàrdia Civil inspecciona el turisme del detingut, un automòbil que es troba en dependències de la Comandància de la Guàrdia Civil de Valladolid.

EuropaPress 4223290 membres batudes veïnals organitzat guàrdia civil localitzar desapareguda

Recerca d'Esther / Europa Press

Un dron sobrevola la zona en la qual Esther López va ser vista per última vegada, als afores de la població, a prop de la casa de l'arrestat i de les proximitats del restaurant on se suposa que la va deixar un amic aquella nit.

- 28 gener: posada en llibertat condicional Ramón 'el Manitas després de declarar i després de sis dies de detenció. La jutgessa del Jutjat d'Instrucció Número 5 de Valladolid manté la seva condició d'investigat; haurà de comparèixer cada dia davant de l'autoritat judicial i no podrà sortir d'Espanya.

Nova batuda, de nou sense resultats

- 29 gener: nova recerca (la quarta batuda) de la jove amb agents de la Guàrdia Civil, voluntaris de Creu Roja, Protecció Civil i centenars de veïns de Traspinedo i altres localitats. Rastregen sense èxit els voltants del riu Duero i les pinedes adjacents a la població.

- 30 gener: l'Ajuntament de Traspinedo, amb el seu alcalde al capdavant, Javier Fernández, convoca una concentració de suport a la família d'Esther i com a agraïment a la Guàrdia Civil en la seva recerca. Se celebra sota el lema "Esther, el teu somriure és la nostra esperança". Miguel López reconeix que són moments "d'angoixa gravíssims, molt dolents".

GEAS Guàrdia Civil busquen a Esther López en pous

Les autoritats busquen Esther / Guàrdia Civil

- 31 gener: l'Equip d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil, gossos ensinistrats procedents d'El Pardo (Madrid) i una sèrie de drons continuen amb la recerca.

- 1 febrer: el Seprona, el GEAS i gossos ensinistrats treballen per trobar Esther.

- 3 febrer: transcendeix que la Guàrdia Civil ha aconseguit clonar el telèfon mòbil d'Esther i que la seva última connexió va anar a les 5:30 hores de la matinada després de la seva desaparició.

Es coneix també que s'investiga un altre veí del poble del qual no ha transcendit la seva identitat.

Troben el cos d'Esther López

- 5 febrer: la Delegació del Govern a Castella i Lleó informa de la troballa d'un cos a escassos 3 quilòmetres de Traspinedo (Valladolid). El jutge desplaçat a la zona determina que el cadàver correspon a Esther López.