La setmana passada va fer quatre anys del crim de Susqueda: van assassinar dos nois de 21 i 23 anys a Sant Hilari de Sacalm i encara no han trobat qui és el culpable, encara que tot apunta a Jordi Magentí i han sortit noves proves que el podrien inculpar.

Quatre anys del crim de Susqueda

Els fets es remunten al 24 d'agost del 2017 en el pantà de Susqueda a Sant Hilari de Sacalm (Selva), on van desaparèixer la Paula Mas i el Marc Hernández, una parella de 21 i 23 anys. Aquests joves havien anat al pantà per fer una ruta en caiac i dormir al cotxe, però a mig matí se'ls va perdre el rastre.

El cadàver de la Paula amb un tret al cap

El 27 d'agost van trobar el caiac flotant al mig de l'aigua i, l'endemà, van trobar el cotxe de la Paula al fons del pantà. Un mes després de la desaparició, el 26 de setembre, van trobar el cadàver de la jove atrapat entre unes roques amb un tret al cap.

Per la mateixa zona, també van trobar el cos del Marc amb una motxilla amb una pedra: tots dos estaven despullats i l'autòpsia va revelar que la jove havia mort a causa del tret, però mai es va poder determinar la causa de la mort del marc a causa de l'avançat estat de descomposició en què es trobava el seu cos, tot i que tenia signes de violència.

Jordi Magentí Gamell és el principal sospitós

El febrer del 2018 van detenir a Jordi Magentí Gamell, un pescador i principal sospitós del doble assassinat, que ja havia estat a presó anteriorment per haver matat la seva parella l'any 1997. Tenia pensat fugar-se a Colòmbia i, de fet, ja havia tret els diners de tots els seus comptes bancaris i havia comprat els bitllets d'avió.​ Tot i que va estar a presó de manera provisional, actualment ja està en llibertat per falta de proves, però en els darrers mesos n'han reunit de noves que podrien demostrar la seva culpabilitat.

Jordi Magentí / EFE

Jordi Magentí és el principal sospitós del doble crim de Susqueda / EFE

"Amb tots els indicis que tenim, només ho va poder fer Magentí"

"Amb tots els indicis que tenim, només ho va poder fer Magentí", explica el cap superior de la investigació. Els policies expliquen que no tenen cap prova directa: ja que no hi ha cap càmera que el gravés assassinant-lo, ni testimonis ni restes biològiques seves enlloc i ni tan sols tenen l'arma del crim, explica La Vanguardia. Llavors, quines són les proves que demostrarien la culpabilitat del pescador Magentí?

Ja ha estat a presó anteriorment per assassinar la seva parella

Jordi Magentí ja ha estat a presó per assassinar la seva parella anys enrere i té un trastorn de la personalitat que li incapacita controlar la ràbia i la ira. A més, s'ha negat a declarar en tot moment.

Al llarg dels mesos de confinament, van trucar a gairebé 500 telèfons que el dia dels fets estaven a la zona del pantà per esbrinar més pistes que, segons els investigadors, apunten a Magentí. En un primer moment, Magentí va explicar que havia estat a la zona del crim, però quan el Marc i la Paula ja havien mort i els estaven buscant, però el mateix dia va canviar la seva versió dels fets i va dir als jutjats que havia sentit trets, però en direcció contrària a la que assenyalaven els testimonis que també els van sentir, diu La Vanguardia. Així doncs, Magentí estava a la zona del crim, el dia i hora que van passar els fets.

Magentí estava al lloc dels fets quan va passar el crim

Una altra prova que inculparia a Magentí, seria que la motxilla que portava el Marc tenia una pedra amb un nus que, segons el perit, és un tipus de nus molt típic de la pesca i que només pot ser realitzat per un pescador (recordem que Magentí ho era). Per si no fos poc, la pedra de la motxilla del Marc, segons els jutges és compatible amb les runes de la zona de Rierica, una zona que segons els experts en hidrodinàmica, va ser des d'on probablement van ser llençats els cadàvers a l'aigua i des d'on estava el sospitós pescant el dia dels fets.

En les setmanes vinents, faran proves per saber la ubicació des d'on van sentir els trets amb una tecnologia nova, ja que en el seu moment van presentar unes proves que mostraven que els trets se sentien des de la zona de Rierica (on estava Magentí), però des dels jutjats van dir que era una prova "poc científica", expliquen des de La Vanguardia.

Li confessa el crim a un company de cel·la

Una altra prova que podria inculpar a Magentí és que el dia dels fets, estava vigilant una plantació de marihuana del seu fill al pantà, un fet que podria ser compatible amb tenir una arma de foc. A més, quan van registrar casa seva van veure que tenia molta munició d'una arma de foc curta. A tot això cal sumar-li que, segons les declaracions del company de cel·la de Magentí, el sospitós li va dir que el seu fill, el Jordi Magentí, va assassinar el Marc i la Paula perquè els havia vist a la plantació de marihuana i que ell el va ajudar a desfer-se dels cadàvers: "Li devia, jo vaig matar a la seva mare", li va dir presumptament.

Caldrà esperar a reunir més proves per demostrar si Magentí és el culpable del doble assassinat del crim de Susqueda. Totes les investigacions apunten cap a ell, però caldrà esperar que es duguin a terme les actuacions policials corresponents per esclarir els fets.