La persona transsexual que va ser assassinada per la seva parella ahir en un pis del carrer de Selva de Mar de Barcelona, al districte de Sant Martí , consta a les fitxes policials i al seu DNI com un home, però els Mossos d’Esquadra, com també el departament de Feminismes de la Generalitat de Catalunya, ho tractaran com un cas de violència masclista. Les indagacions policials, i tenint en compte la llei vigent, però, han acabat confirmant que es tracta d’una dona i que, per tant, el crim, perpetrat, presumptament, per la seva parella, s’ha d’investigar com a tal, com un feminicidi i per la llei 5/2008 del Dret de les dones a erradicar la violència masclista.

Els fets es van registrar al voltant de dos quarts d’onze del matí. En aquella hora, un home va trucar al 112 explicant que havia clavat dues ganivetades a la zona del coll a la seva parella. Tot i els esforços dels agents dels Mossos quan van arribar, que la dona encara respirava i estava sobre un toll de sang, i els esforços dels tècnics del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), res es va poder fer salvar la vida de la dona que els veïns coneixien com a Sandra si bé, en els seus documents privats, i també a les fitxes que tenien els Mossos d’Esquadra, constava amb un altre nom, de quan havia estat un home.

Primer cas de crim masclista contra una persona transsexual

La seva parella va ser arrestada al mateix pis i avui s’ha confirmat que el cas serà derivat al jutjat competent en casos de violència masclista i es jutjarà, si es confirma que va ser ell, com ell mateix ha confessat, que va matar la dona, com un crim masclista. Caldrà veure si el jutjat ho accepta o ho rebutja, tenint en compte que la llei espanyola és diferent a la catalana sobre el tractament de les persones transexuals.

El detingut té 52 anys, és de nacionalitat espanyola. Aquest cas que s’investigarà com un cas de violència masclista serà el primer a l’Estat que tractarà amb aquests termes, i amb les especificitats que marca la llei en aquest tipus de delictes, l’assassinat d’una persona que si bé constava com a home, ja es considerava una dona. 

Antecedents de maltractaments

De la investigació també caldrà saber com s’havien tractat els antecedents de la parella. Els Mossos confirmen que ja havien tractat amb ells dos per problemes, baralles i enfrontaments que també confirmen els veïns del carrer de la Selva de Mar on vivien. En ocasions anteriors l’home detingut ja havia amenaçat a la dona de matar-la, si bé mai va arribar a fer-li mal com aquest dimarts al matí. A falta de proves forenses, la víctima va rebre dues ganivetades a la zona del coll després d’una discussió.