El setembre del 2019 la policia de Castro Urdiales (Cantabria) va fer una espantosa troballa: dintre d'una capsa de cartó va aparèixer el cap d'un home. Es tractava de Jesús Maria Baranda, empleat de banca jubilat, i les primeres investigacions van assenyalar la seva parella, Mari Carmen Merino, com a presumpta autora del crim. Tres anys més tard, la Fiscalia demana per ella una pena de 25 anys, mentre que la família de la víctima exigeix que ingressi en presó de manera permanent. El judici comença aquest dilluns 7 de novembre

Durant tots aquests anys l’acusada s’ha mantingut ferma en la seva declaració d’innocència. El seu advocat ha assegurat abans del començament del judici que no hi ha proves que puguin determinar la causa de la mort, i que continuaran negant l’autoria dels fets.

Va desaparèixer durant mesos

Ningú coneixia el parador de Jesús Maria des del mes de febrer del 2019. La presumpta assassina va dir a la família del seu marit que havia marxat de vacances, i fins i tot els hi va facilitar un nou número de telèfon per on el podrien localitzar. Les respostes que rebien per missatge no van apaivagar les preocupacions de la família, i van denunciar la seva desaparició a l’abril. Després de cinc mesos d’investigacions infructíferes, la policia va avisar a Carmen Merino que revisarien el pis que compartia amb la víctima per buscar més pistes.

Va ser en aquell moment que l'acusada va entregar una capsa a una amiga, dient que es tractava de joguines sexuals que no volia que la policia trobés per vergonya. Uns dies més tard, la capsa va començar a despendre una forta pudor, i en obrir-la va aparèixer el cap de Jesús Maria. Els agents no van trigar molt a detenir a Carmen Merino com a principal sospitosa, i la van enviar a la presó.

El cap era l’única cosa que li quedava d’ell  

Carmen Merino sempre ha negat haver comès l’assassinat. Als interrogatoris va explicar que va trobar la capsa davant la porta de casa seva, que algú l’havia deixat allí. La va conservar, assegurava, perquè era l’única cosa que li quedava de Jesús Maria. Una dona de la neteja va declarar que l’acusada li havia demanat que llencés unes bosses d’escombraries molt pesades un parell de dies després de la desaparició de Jesús Maria, però no van trobar mai la resta del cos.

Només s'ha pogut fer l'autòpsia al crani de la víctima, però van trobar restes d'un somnífer que apunten al fet que l'acusada li va drogar abans de cometre l'assassinat. La Fiscalia acusa Carmen Merino d'un delicte d'assassinat amb traïdoria i un agreujant de parentesc. Segons declaracions de l'advocat de l'acusada, està "ansiosa perquè comenci el judici i es dicti el veredicte".