La investigació encara no ha acabat, però de moment, els Mossos d’Esquadra ja tenen quatre persones relacionades amb el crim del Nosa Richard, el jove de 22 anys, d’origen nigerià, que va ser trobat mort i semienterrat al costat del riu Noguera Ribagorçana a Albesa (Noguera) en avançat estat de descomposició el mes d’octubre de 2021. La policia catalana investiga des de llavors el crim, primer amb l’objectiu d’identificar-lo, un fet que van aconseguir després de diverses proves el passat mes de juliol, i després per aclarir qui el va matar. Estava molt deteriorat quan va ser trobat i l’autòpsia va poder confirmar que havia mort per un fort cop al cap. Segons les investigacions, que s’han mantingut en secret de sumari fins aquest dijous, el crim està relacionat amb una ocupació d’un bloc de pisos del barri de Balàfia de Lleida, on en Nosa vivia de manera irregular.

Dos dels detinguts, a presó

Aquest dimarts els Mossos van detenir una parella de Golmés (Pla d'Urgell) de 21 i 28 anys, els dos de nacionalitat espanyola, una dona de Lleida, de 54 anys, també de nacionalitat espanyola, i un home de les Avellanes, a la Noguera, de 57 anys. De moment, no ha transcendit qui va ser l’autor material dels fets ni tampoc exactament què va portar a, presumptament, matar-lo. De moment, dels quatre detinguts els dos homes han ingressat a presó i les dues dones han quedat en llibertat després de pagar una fiança de 3.000 euros.

Segons ha explicat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la causa segueix oberta per un delicte d’homicidi i encara queden més persones per localitzar. Una persona que no ha estat detinguda en aquesta fase de la investigació és el pare de la noia de 21 anys, de Golmés, que tot i que els Mossos també el volien arrestar, quan el van buscar van veure que ja estava ingressat a la presó de Ponent, on des d’aquesta nit també hi ha dormit el seu gendre.

El jove va ser contractat per una empresa per fer fora d’un bloc de la seva propietat a diverses persones que l’havien ocupat. Entre ells, en Nosa, el jove que va acabar apareixent mort a Albesa. L’objectiu era vigilar el bloc per evitar noves ocupacions i, alhora, negociar amb les persones que ocupaven pisos, oferint-los diners perquè marxessin. L’arrestat ha acceptat que va negociar amb la víctima i li va pagar 4.000 euros i que ell va abandonar el pis, i que no l’havia vist mai més. Les proves que han aconseguit els Mossos d’Esquadra els darrers mesos semblen indicar el contrari, tal com recull el jutge en la seva interlocutòria de presó.

Igual que el jove, també han negat tenir res a veure amb el crim el propietari del bloc, l’home de 57 anys, que també ha ingressat a presó, i també una de les administratives de l’empresa, també detinguda. Els Mossos treballen ara per relacionar els detinguts i investigats amb el crim, tot i que apunten directament al jove i també al propietari del bloc de pisos on vivia Nosa i d’on va marxar, segons ells, després de rebre un pagament de 4.000 euros. A més del pare de la noia, que també col·laborava en la vigilància del bloc, també hi ha un altre home que ha fugit de Catalunya per tornar a Lituània, i que els Mossos creuen que també pot estar relacionat amb el crim; ajudava al detingut a vigilar i controlar el bloc ocupat del barri de Balàfia.

El cadàver amagat a tocar del Noguera Ribagorçana

A falta que s’aclareixin les proves i avancin les investigacions, la policia creu que els investigats van agredir el jove nigerià fins que va morir i després el van abandonar a tocar del riu, a Albesa, per evitar ser enxampats o relacionats amb el crim. Uns operaris que estaven fent tasques de manteniment a la zona, removent terra, van localitzar el cadàver a final de 2021, que és quan es va iniciar la investigació. Amics i familiars de la víctima ja n’havien denunciat la desaparició.