WhatsApp, l'aplicació de missatges més utilitzada al nostre país, continua guanyant terreny i constitueix ja una eina de comunicació imprescindible. Encara que en els últims temps s'han descobert multitud de trucs per usar-lo de forma més eficient o aconseguir funcions fora del comú, algunes coses que fem quan enviem missatges poden ser il·legals fins al punt de portar-nos fins al jutge, com fer captures de pantalla.

Fer captures de pantalla en WhatsApp i passar-les

Evidentment, hi ha moltes circumstàncies diferents en les quals podem fer una captura de pantalla. Des d'immortalitzar una conversa amb algú que ens agrada per enviar-ho al nostre grup d'amigues o amics i demanar consell o simplement mostrar l'emoció, fins a registrar missatges d'assetjament o bullying que després puguem adjuntar a una corresponent denúncia com a prova. Tanmateix, a l'altra cara de la moneda, hi ha la il·legalitat de fer una captura de pantalla i enviar-lo.

WhatsApp / EP

Compartir captures de pantalla pot suposar un delicte / Europa Press

Encara que no es faci amb mala intenció, cal ser prudent a l'hora de difondre el que capturem, ja que si la persona amb qui estem parlant es pot identificar en la conversa, de forma directa o indirecta, estarem cometent una infracció a la protecció de dades. Ja sigui perquè a la foto es veu la seva imatge de perfil, el seu nom de contacte o el seu número de telèfon, la persona que hem "capturat" podria demanar una indemnització per danys i perjudicis perquè es tracta d'una vulneració del dret a la intimitat.

Et pot portar davant del jutge: dret a la intimitat i revelació de secrets

A més, depèn totalment del context de la mateixa conversa. Si hagués contingut íntim o personal de la persona, no s'ha de difondre la captura, i molt menys en cas de contingut explícit o sexual, que pot ser constitutiu de delicte de revelació de secrets, que, igual com vulnerar la intimitat, ens podrà portar davant del jutge, sense tenir en compte, d'altra banda, de com d'immoral és compartir contingut d'aquest tipus sense el consentiment de la víctima.

Sèxting mòbil / Wikimedia

Compartir imatges íntimes sense consentiment suposa un greu delicte / Wikimedia

Això és extensiu a la protecció d'altres coses, com les dades, fotografies, vídeos o àudios privats de terceres persones sense el consentiment. És obvi que si és una conversa sense perill per a la víctima, no és qüestió de preocupar-se, però utilitzar eines tecnològiques per exposar públicament una altra persona amb les seves imatges enviades de forma privada és, a part de poc ètic, immoral i inútil, il·legal. Per tant, és millor pensar-ho dues vegades abans de difondre segons quin contingut.

De fet, si la víctima es veu implicada en una situació complicada per la difusió de la seva intimitat, podria denunciar per lesionar la seva pròpia imatge i violar el seu dret a l'honor. En situacions semblants, és també revisable i, de vegades, il·legal, ja que suposa també una violació de la seva privacitat.