Nou cop a la corrupció policial al Port de Barcelona. L’Audiència de Barcelona ha condemnat dos comandaments de la Policia Nacional que lideraven una banda de narcotraficants que introduïa grans quantitats de cocaïna a través dels molls. Calixto M.G., un dels caps de la Unitat de Drogues i Crim Organitzat (UDYCO) ha estat condemnat a 15 anys de presó, mentre Francisco Ll.M., un policia jubilat en el moment dels fets, haurà de passar cinc anys i mig entre reixes.

Els dos comandaments policials, coneguts com a Cale i Paco, van anar a judici juntament amb una trentena de persones per introduir drogues a través del Port de Barcelona. La gran majoria han estat condemnats. Segons ha avançat el diari El País, aquest divendres el tribunal ha fet arribar personalment la sentència a tots els implicats. L’organització criminal va intentar introduir uns 200 quilos de cocaïna a través de contenidors procedents de Sud-amèrica, però l’operació es va acabar frustrant per un problema amb els proveïdors.

Els dos comandaments policials lideraven una banda criminal que portava cocaïna de Sud-amèrica

Cale ha estat condemnat a 15 anys de presó. L’home era cap de la Unitat de Drogues i Crim Organitzat (UDYCO) i, a la vegada, el cap de la banda de narcotraficants. Segons consta en converses telefòniques enregistrades, havia utilitzat el seu càrrec com a comandament policial per aconseguir una posició clau al Port de Barcelona i facilitar l’entrada de la droga. En el judici, havia al·legat que era víctima d’una trampa i que les seves vigilàncies tenien relació amb la investigació d’un clan de gitanos. Tot i que la Fiscalia demanava 18 anys de presó per a ell, finalment ha estat condemnat a 13 anys de presó i una multa de 795.000 euros per un delicte contra la salut pública amb l’agreujant de ser el líder de l’organització criminal i l’atenuant de dilacions indegudes. A això, se li ha de sumar dos anys més per un delicte de revelació de secrets atribuït a funcionari públic.

Per la seva banda, Paco ha estat condemnat a cinc anys i mig de presó, quan la Fiscalia en demanava 13 per ell. El jutge ha tingut en consideració l’atenuant de drogoaddicció. També haurà de pagar una multa de 815.000 euros. La declaració de l’antic responsable d’una empresa de logística que va col·laborar amb l’entrega de la droga i després es va fer enrere ha estat decisiva per acabar amb aquesta corrupció policial. L’any 2016 va explicar que una organització criminal que operava al Port de Barcelona comptava amb la col·laboració de dos comandaments policials, un fet que va obrir una investigació i va acabar amb la seva detenció.