Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil han estat treballant durant tot el matí d'aquest dimarts en un operatiu contra el narcotràfic a l’àrea metropolitana de Barcelona. En el punt de mira tenien una organització criminal internacional que introduïa haixix a Catalunya per mar amb l’objectiu de distribuir-la per tot el territori i per part d'Europa.

Durant l'operació policial s'han realitzat diversos escorcolls a domicilis de fins a sis municipis de la zona, en concret a Rubí, Cerdanyola i Terrassa, al Vallès Occidental; a Canovelles (Vallès Oriental); a Cabrils i Mataró, al Maresme; i Sant Adrià del Besòs (Barcelonès). A més, s'ha trobat una de les embarcacions que els narcotraficants feien servir per entrar l'haixix a Catalunya, i s'ha fet una entrada a la seu d'un local nàutic del port de Mataró.

La investigació, que ja ha portat a la detenció de cinc persones, està en mans de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d'Esquadra que, per altra banda, ha intervingut 8.000 euros en efectiu, dos cotxes i un semiremolc, diverses armes de foc i documents. L'operació s'ha explotat setmanes després d'un increment d'arribades d'aquest tipus de droga per la costa catalana

Enxampats els 'braceros' de l'haixix a Mataró

El passat mes de febrer els Mossos d’Esquadra detenien quinze persones relacionades amb la introducció d’haixix a Catalunya a través del port de Mataró (Maresme). Els traficants estaven entrant 1.500 quilos d’aquesta droga, fent servir una embarcació lleugera, quan van ser enxampats. Al voltant de les quatre de la matinada del 5 de febrer, el vigilant del port es va adonar que una llanxa de gran potència intentava accedir a la dàrsena carregada amb farcells. L’home va trucar al 112 i quan van arribar els Mossos, els hi va mostrar les imatges de les càmeres de seguretat, i la policia va confirmar que es tractava d’una entrada de droga al port.

Mossos Haixix 0901
Els farcells plens d'haixix que es van interceptar al port de Mataró | Mossos d'Esquadra.

Els Mossos van tallar els accessos al port, ja que van observar que diverses persones, les encarregades de rebre la mercaderia a terra i conegudes com a “braceros”, estaven descarregant els farcells i ficant-los a l’interior d’un camió. Alguns dels traficants van marxar amb la llanxa, però la resta, un total de quinze, no va poder marxar del port: van ser detinguts quan intentaven sortir. En un dels camions que van interceptar els Mossos, es van trobar 50 farcells d’haixix, que sumaven un total de 1.500 quilos d’aquesta droga.

La llanxa en la qual transportaven la mercaderia va aparèixer abandonat en una platja entre Mataró i Llavaneres, on la policia creu que els traficants havien fet un altre desembarcament, després del qual van fugir amb una altra embarcació.