La màfia 'Ndrangheta, originària de Calàbria i considerada l'element criminal més poderós d'Itàlia i d'Europa des dels anys 90, ha rebut un fort cop policial a mig continent. En una operació anomenada Eureka coordinada per l'Europol, a la qual ha participat la Policia Nacional juntament amb altres cossos de països europeus, s'han detingut un total de 132 membres de l'organització, que tenia ramificacions a Bèlgica, Països Baixos, Alemanya, França, Portugal, Austràlia, Colòmbia i Espanya. Aquest dispositiu de la policia i les autoritats judicials europees és l'atac coordinat més gran fins a la data contra el crim organitzat italià.

 

Un detingut a Espanya

Respecte a la ramificació espanyola, agents de la Policia Nacional han detingut un integrant de la 'Ndrangheta a Benalmádena (Màlaga). L'arrestat, un home de nacionalitat italiana, coordinava, presumptament, grans enviaments de drogues cap a Itàlia i se li atribueixen els delictes de tràfic d'estupefaents, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. Per enxampar-lo, igual que als membres capturats a altres països europeus, va ser necessària una investigació prèvia i coordinada que es va iniciar l'any 2020. 

L'arrestat a Espanya mantenia contactes amb organitzacions locals ubicades a Galícia i amb un dels líders de la màfia calabresa a Itàlia. Així han aconseguit evidenciar-ho durant les investigacions, atès que el febrer del 2021 el capo li va sol·licitar al ara detingut el suport operatiu per aconseguir que arribés correctament a Europa una importació de 500 quilos de cocaïna des de Panamà. No obstant això, la majoria d'aquestes comandes, no anaven a parar a ports espanyols, sinó que sortien del Brasil i arribaven a les costes del Marroc o travessaven l'Estret per introduir-se al mar Mediterrani. 

Durant els dies previs a la detenció es va confirmar com un dels investigats s'havia desplaçat fins a Espanya i hauria llogat un vehicle, sent detectat a la localitat de Benalmádena. Finalment, es va procedir a l'assalt del seu domicili i al seu arrest. En el registre de l'habitatge s'han intervingut 4.325 euros, 1.000 francs suïssos i dotze telèfons mòbils. El delinqüent ja havia estat arrestat a Barcelona l'any 2003, on es feia passar per un empresari sota una identitat falsa.

Especialitzada en tràfic de drogues a escala internacional

Els 132 detinguts, dins de l'organització criminal de la 'Ndrangheta, estaven especialitzats en el tràfic de drogues a escala internacional. Tenien forts vincles corruptes amb els ports d'Itàlia, Bèlgica i Països Baixos, que permetien recuperar càrregues de cocaïna que arribaven per mar des de Sud-amèrica, sobretot des de Panamà, el Brasil, l'Equador i Colòmbia. Als països d'origen de les substàncies estupefaents mantenien estretes relacions amb formacions paramilitars com el Clan del Golfo. Des de l'inici de les investigacions coordinades per l'Europol el 2020 fins al gener del 2022 se'ls vincula amb el narcotràfic de més de 4.000 quilos de cocaïna.