La Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d'Esquadra, juntament amb Vigilància Duanera, han desplegat des de primera hora d'aquest matí, en diversos punts de Catalunya, un dispositiu per detenir una organització criminal que es dedica al tràfic internacional d'haixix, droga que arriba, la majoria de cops, des del mar, des del Marroc. Amb més de 200 agents, entre ells la Brigada Mòbil (Brimo) i efectius del Grup Especial d'Intervenció (GEI), s'han assaltat diversos pisos i magatzems a Manlleu, a la comarca d'Osona, on es trobava l'epicentre d'aquesta organització, segons han explicat els Mossos d'Esquadra. S'han detingut una trentena de persones i s'han fet escorcolls a també a Torelló, Sant Hipòlit de Voltregà, Roses, Tàrrega i Puiggròs.

 

En l'explotació d'aquesta investigació, s'han fet també entrades a Roses, a l'Empordà, i a la zona de Lleida. De moment, la investigació es troba sota secret de sumari i no ha transcendit el nombre total d'objectius a detenir. Sí que s'ha pogut confirmar que la majoria dels arrestats són de nacionalitat marroquina i que estan relacionats amb el tràfic d'haixix i també amb la logística d'aquest tipus de narcotràfic, que va a l'alça a casa nostra.

màfia marroquina manlleu (1)
Agents de BRIMO i de GEI han assaltat diversos pisos aquest dimarts al matí / Cedida.

Els Mossos d'Esquadra, de manera conjunta amb altres cossos policials i operatius, tenen diverses investigacions en marxa en diversos punts del país per intentar desmuntar les xarxes que han trobat en l'entrada de la droga des del Marroc el seu modus vivendi. Juntament amb la marihuana, que es conrea a casa nostra i s'exporta per tot Europa, i la cocaïna, amb el mercat saturat, l'haixix és l'altra via de negoci d'aquests narcotraficants. En aquest cas, la via marítima, amb narcollanxes que entren fins a la costa o que abandonen els farcells a alta mar i són recollits per pesquers, és la principal entrada de l'haixix a Catalunya. Aquí les màfies, cada cop més professionals i violentes, les guarden i inicien el moviment cap al nord, cap a Europa.

Haixix per tot arreu

Les entrades detectades arreu del país són constants. Fa poques setmanes, de manera casual, els Mossos van trobar un carregament a la platja, al sud, a les Terres de l'Ebre. La setmana passada, la nit de dijous a divendres, es va frustrar també un descarregament a la zona de Mataró i es van intervenir desenes de farcells d'aquesta droga. Les investigacions són llargues i molts cops no acaben a bon port, mai millor dit, però totes les línies d'investigació s'exploren. Fa pocs mesos, a Moià, tal com va avançar ElCaso.cat, en una casa es van trobar 1.300 quilos d'haixix i els detinguts estaven relacionats amb Manlleu, on avui s'ha fet aquesta gran operació dels Mossos i Vigilància Duanera contra el tràfic d'haixix.