Cop contra els jardiners albanesos de Mataró (Maresme). Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional, en un operatiu conjunt, han desarticulat una organització que cultivava marihuana en grans quantitats a cases i naus industrials. Els agents han detingut un total d'onze persones, segons apunten fonts policials a ElCaso.cat totes serien procedents d'Albània, a qui se'ls atribueix pertinença a grup criminal, delictes contra la salut pública, en el seu vessant de tràfic de drogues, defraudació de fluid elèctric, usurpació de l'estat civil i tinença d'armes i explosius. Els delinqüents tenien un patró molt ben definit: primer llogaven els habitatges de luxe en urbanitzacions aïllades amb documentació falsa i després portaven persones estrangeres per produir el cànnabis ràpidament.

 

Els 'jardiners' portats d'Albània i la droga amb seu a Mataró

El grup estava integrat exclusivament per persones del país dels Balcans, tant els líders, que mantenien una fèrria organització jeràrquica, com els treballadors, sense antecedents, que venien amb un visat de turista per passar 90 dies. Temps necessari per treballar a la plantació i després tornar amb el pagament. Però amb el que no comptaven era que, pel fet de no parlar ni català ni castellà, eren captats per l'organització criminal i els obligaven a viure als mateixos cultius de marihuana en condicions insalubres: dormien a matalassos escampats pel terra i envoltats d'escombraries. 

Hi havia altres dos membres que eren els encarregats de mantenir el control d'aquests jardiners captats a Albània. Els hi subministraven el material necessari per les plantacions, així com tots els productes i aliments necessaris perquè no tinguessin cap necessitat de sortir de les cases de luxe i naus industrials on treballaven. En relació als capos, dos d'ells no tenen antecedents, mentre l'altre se li va intervenir una arma de foc durant els registres i li consta una causa policial per homicidi dolós.

Però per mantenir aquest entramat, havien de estar establerts en algun lloc per fer les transaccions tant de proveïdors com de venda dels cabdells de cànnabis. Així, gran part del material per posar en marxa i mantenir productives les plantacions, s'adquiria des d'una botiga grow shop de Mataró. Aquest establiment especialitzat ofereix una gran varietat d'opcions perquè el procés de cultiu de marihuana sigui eficient, seguir i fàcil de portar a terme. Pel que sembla, els ingressos procedien gairebé tots del tràfic de droga, que tenia com destí final països del centre d'Europa on es podia duplicar o triplicar el seu preu de venda al consumidor.

Unes 4.000 plantes de marihuana, armes i matxets

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional de forma conjunta van desmantellar aquest entramat amb seu a Mataró, però distribuït per tota l'àrea de Barcelona, aquest 24 de gener. Els agents van realitzar deu entrades i escorcolls a les localitats de Mataró, Cabrils, Sant Adrià del Besòs, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Antoni de Llavaneres, Riells i Viabrea i Vallirana; on van comissar més de 97 quilos de cabdells de marihuana, prop de 4.000 plantes en procés de creixement, 223.435 euros en metàl·lic i van confiscar una arma de foc i un matxet, entre d'altres objectes. També van trobar documentació falsa i un document d'identitat d'una tercera persona sense relació amb la investigació, així com una gran quantitat de telèfons mòbils. 

Els agents, durant els registres, van detenir un total d'onze persones. Tres d'elles formaven part de la cúpula del grup criminal i la resta eren jardiners i cuidadors de les plantacions. Els jardiners, un cop van declarar en seu policial, van quedar en llibertat a l'espera de comparèixer davant l'autoritat judicial. Els altres, el 26 de gener, van passar a disposició del jutjat d'instrucció número 2 de Mataró i el magistrat corresponent va decretar la seva llibertat amb càrrecs i mesures cautelars. La investigació continua oberta.