Un estrany o com a mínim curiós cop contra la banda dels Latin King a Espanya. La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimarts el cap i fundador de l'organització criminal a l'estat, Eric Velastegui, de 45 anys i nacionalitat equatoriana, en una operació que ha culminat amb l'arrest de almenys quinze persones més vinculades amb l'entramat delictiu d'origen llatinoamericà. Però, l'han enxampat a presó, des d'on sembla que continuava gestionant i donant ordres els seus fidels. El capo va ser privat de llibertat el 2003 per una violació a punta de pistola.

Reactivació de la banda criminal a la Comunitat de Madrid

Velastegui ha estat arrestat juntament amb dos dels seus lloctinents i la seva parella actual, segons ha explicat EFE de fonts de la investigació. Els detinguts, més de quinze, estan acusats dels delictes de pertinença a una organització criminal, tràfic de drogues, lesions i amenaces, entre d'altres activitats. El líder de la banda criminal estava retingut a la presó de Teixeiro (La Corunya) i, pel que sembla, havia aconseguir reactivar els Latin King a diversos punts de la Comunitat de Madrid, entre d'ells Galapagar, municipi on es manté actiu el pla antibandes de la Delegació del Govern espanyol.

L'operació, anomenada Torcido, s'ha desenvolupat arran d'una investigació iniciada per la Guàrdia Civil el juny del 2021, quan va produir-se una baralla entre membres de bandes juvenils a Galapagar. Aquesta localitat, a més, es força coneguda perquè Velastegui, alies "El Padrino", hauria fundat allà els Latin King l'any 2000. Tot això ha portat a la detenció de quinze persones i a la desarticulació de les ordres que el capo donava des de presó.

Sis detinguts el setembre del 2022

La Policia Nacional també ha col·laborat en les tasques d'arrestos, atès que va enxampar sis presumptes integrants de la banda, quatre d'ells menors d'edat, el passat 2 de setembre a San Sebastián de los Reyes (Madrid). En aquest incident va produir-se un tiroteig en el qual un pandillero i un veí van resultar ferits pels trets.