Aquest dijous quedarà vist per a sentència el judici que ha d'aclarir el paper que van tenir Consol Jacome, Jordi Radresa, Nicolau Morell i Eugenio Pérez en la mort de la podòloga Maria Carme Font Senen, de 68 anys, a Girona, la tarda del 25 de setembre de 2020. Durant els darrers dies, testimonis, investigadors, pèrits i els acusats han donat la seva versió, que ara està pendent de ser avaluada pel jurat popular per aclarir qui va orquestrar el robatori que va acabar amb la mort de Maria Carme.

Els acusats sabien que la dona, que treballava d'infermera en una clínica de Girona i també tenia una consulta privada a casa seva, guardava diners en efectiu en dues caixes fortes. Aquest era l'objectiu dels lladres, però l'assalt es va complicar i la dona va acabar morta, escanyada. L'endemà, quan les seves companyes de feina la van trobar a faltar, i després d'alertar una de les filles, es va trobar el cadàver, amb un cop al cap i lligada de mans i peus. La notícia va trasbalsar tothom a la ciutat de Girona, on era una dona coneguda. Sobretot va afectar una persona: el marit d'una de les companyes de feina de Maria Carme, Jordi Radresa.

Pla per robar a casa de la Maria Carme

Segons el relat de la Fiscalia i també de l'acusació particular, el marit de Consol Jacome, amiga de la víctima, va preparar el pla juntament amb la seva dona per entrar a robar i endur-se els diners en metàl·lic que la podòloga guardava a casa seva. Va contactar amb dues persones, que van ser les que van entrar a casa de la dona, a la carretera de Barcelona, i li van causar la mort, tot i que, asseguren, aquesta no era la seva intenció.

Durant el judici, que arriba quatre anys després del crim, els acusats han explicat la seva participació en els fets. Jordi Radresa ha confirmat que va dissenyar el robatori en saber que la víctima tenia una consulta i també propietats per llogar, fet que li feia pensar que tindria diners "en B". Ell, però, no volia pujar al pis, ja que podria ser reconegut, i va contactar amb un altre home per fer l'assalt. Aquest home, alhora, va contactar amb un segon home per ajudar-lo en l'assalt. Tots dos tenien problemes econòmics a causa de la pandèmia i van acceptar fer-ho, pensant que seria un robatori senzill i que no havien d'atacar la víctima, només agafar els diners i marxar.

Mentre el marit de la companya de feina "feia de taxista" el dia dels fets, els altres dos homes van pujar al pis, segons la versió de la Fiscalia. Un dels dos autors materials ha acceptat que va ser al lloc dels fets, però ha negat ser qui va ofegar Maria Carme. Ha admès haver fet la trucada des d'un mòbil fals, fent-se passar per un pacient que havia concertat una cita amb la podòloga, però ha negat haver-la matat. Segons els forenses, va morir estrangulada després de rebre diversos cops "amb molta força" a la cara, la zona de les costelles i el cap.

Ell ha dit que el segon acusat va ser qui la va ofegar. Aquest segon acusat, que també va ser arrestat quan els Mossos van explotar la investigació del crim i van detenir els quatre implicats (la parella i els dos lladres), s'ha desvinculat totalment dels fets i ha negat ser el sospitós vestit amb una granota blava captat per les càmeres de videovigilància. També ha donat una explicació alternativa a les proves que l'incriminen, com ara les gravacions de les càmeres dels peatges. Tot plegat forma part d'una estratègia de defensa per generar dubtes al tribunal popular i intentar evitar que es pugui aclarir qui va ser qui va ofegar la dona, causant-li la mort.

La Consol nega tenir-hi res a veure

En canvi, Consol Jacome nega qualsevol mena de relació amb els fets i assegura que va ser el seu marit qui va orquestrar el crim, que ella no n'estava al corrent. Accepta, però, dos errors. El primer, haver enviat un missatge a la víctima, influenciada pel seu marit, quan estava preparant el pla. El segon, no haver denunciat els fets als Mossos quan, dies després del crim, Jordi Radresa havia admès que havia orquestrat el robatori. Va preferir no explicar-ho a ningú.

En la seva declaració, l'acusada ha afirmat que no es va assabentar de la mort de la víctima fins a l'endemà, quan la van trucar les companyes de feina per informar-la que havien trobat el cos sense vida a casa seva. La processada ha afirmat que, quan ho va comentar al seu marit, la seva reacció la va sorprendre: "Es va quedar pàl·lid. Era una notícia terrible, però em va sobtar molt com va reaccionar". Els dies següents, ha declarat, el va continuar veient "molt malament, molt nerviós i neguitós" fins que, a l'octubre, va insistir preguntant-li què passava. Va ser aleshores, segons ella, quan l'altre suposat "autor intel·lectual" de l'assalt va confessar que havia planejat el robatori i que ell hi estava implicat.

Els Mossos d'Esquadra, sabent que la parella hi podia tenir alguna cosa a veure, van microfonar el vehicle que feien servir els dos, i de les converses captades, la Fiscalia creu que la dona estava relacionada amb el crim. Ella, però, assegura que les converses només fan referència al missatge de WhatsApp que va enviar dies abans del crim per concertar una cita amb un client fals, i que desconeixia les intencions del seu marit de robar a Maria Carme a casa seva el 20 de setembre.

Aquest dijous el cas ha quedat vist per a sentència després de la lectura de les conclusions finals per part de la Fiscalia, l'acusació particular (liderada per Carles Monguilod) i les defenses dels acusats. S'espera que en els dies que venen el jurat popular emeti el veredicte, i que després el tribunal de la secció quarta de l'Audiència de Girona decideixi, en cas de ser condemnats, la pena per als quatre implicats. Els suposats autors materials s'enfronten a 31 anys de presó cadascun per assassinat, robatori amb violència i detenció il·legal. La parella, en canvi, s'enfronta a deu anys de presó per robatori i detenció il·legal, ja que no eren al pis en el moment dels fets i no poden ser acusats d'assassinat.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!