Les vacances de Nadal són una de les èpoques de l’any en què més robatoris en domicilis es produeixen. Molta gent aprofita aquests dies de festa per anar de viatge a algun lloc o visitar familiars que fa temps que no veuen. Els lladres ho saben i aprofiten que les cases queden lliures per entrar-hi i endur-se tot el que puguin de valor. Per això, durant aquestes dates cal extremar les precaucions, mantenir els nostres habitatges amb la màxima seguretat possible i seguir una sèrie de consells per evitar que ens entrin a robar.

No anar pregonant que no estem a casa

Segurament és la regla més bàsica i que la menys gent segueix. No cal anar dient a tothom que marxem fora de vacances, perquè indirectament també estem dient que durant uns dies no estarem casa i mai sé sap qui ens pot estar escoltant. Val més que només ho sàpiga la gent més propera i de confiança. El mateix passa amb les xarxes socials. Si es van penjant fotografies i ‘stories’ tota l’estona del lloc on estem, és molt fàcil deduir que no estem a casa. El més recomanable és penjar-ho tot un cop hagin acabat les vacances i hàgim tornat.

Mantenir la casa ben segura

Abans de marxar, cal assegurar-se de deixar el nostre domicili ben tancat perquè ningú hi pugui entrar. Això vol dir, comprovar portes i finestres, especialment que la porta principal d’entrada estigui tancada amb clau. És recomanable que tinguem un doble pany o una porta reforçada que sigui difícil d’obrir-la. També s’hauria de comprovar tot allò que doni a l’exterior, com patis, jardins o terrats.

Per altra banda, instal·lar un sistema de seguretat és la forma més efectiva de protegir la nostra casa. Molta gent no té cap alarma instal·lada, però hi ha mètodes perquè ho sembli, encara que no sigui igual d’efectiu. Col·locar un cartell indicant que hi ha una alarma, encara que no sigui veritat, ja funciona com a mètode dissuasiu. També es pot col·locar una càmera de seguretat, que es poden arribar a controlar des del nostre telèfon intel·ligent.

Ha de semblar que no hem marxat fora de vacances

Un dels consells que més gent coneix és el de fer creure als lladres que la casa està habitada. Això vol dir deixar les persianes sense abaixar-les del tot o demanar-li a algun veí o conegut que passi a regar les plantes, obrir les finestres o recollir la correspondència perquè no es vagi acumulant a la bústia. En les cases intel·ligents, es pot arribar a utilitzar la domòtica per encendre les llums o la televisió perquè sembli que hi ha moviment. Inclús sense tenir una casa intel·ligent, últimament moltes marques ja permeten controlar els seus electrodomèstics a través del telèfon mòbil.

Guardar les coses de més valor en un lloc difícil de trobar

Si malgrat els anteriors consells els lladres han sabut que no hi érem i han acabat entrant a casa, se’ls hi ha de posar les coses com més difícil millor. Hem d’intentar protegir les coses que tinguin un major valor econòmic o sentimental. Per això, es recomana que aquests objectes es guardin a una caixa de seguretat o a un lloc on els lladres difícilment el trobin o hi puguin accedir. També és recomanable fer un llistat amb tots aquest tipus d’objectes, on figurin la marca, el model i el número de sèrie perquè puguin ser localitzats i identificats en cas de robatori.