Amb l’arribada de les vacances de Nadal, moltes persones aprofiten per marxar de casa a visitar familiars o viatjar a algun altre lloc. Algunes persones compten amb sistemes i alarmes de seguretat, però també hi ha molta gent que no en té i es converteixen en víctimes potencials de robatori. Els lladres ho saben i, per això, aprofiten aquestes setmanes per entrar a robar als domicilis. Habitualment deixen una sèrie de senyals i marques amb les quals es pot saber ràpidament si aquell habitatge està ocupat i si tenen via lliure per entrar-hi.

Aquestes marques serveixen per tenir coneixement ells mateixos, però també per comunicar-se amb altres lladres. Es poden utilitzar diferents sistemes i proporcionar tota mena d’informació, des de quantes persones viuen en aquella casa o quan és millor entrar-hi a si estan de vacances o si ja ha estat robada fa poc. Aquestes marques se solen fer amb llapis o bolígraf, però són bastant visibles i els propietaris les podrien descobrir. Per això, cada vegada és més habitual fer-ne servir de més discretes i duradores.

Tros de paper, falques de plàstic o cola, algunes marques que poden deixar els lladres

El marcador més clàssic és un tros de paper o de plàstic al llindar de la porta. Aleshores, els lladres només han d’esperar uns dies i si segueix al mateix lloc és que no hi ha ningú i poden entrar a robar. Tot i això, no acaba de ser del tot fiable perquè poden caure fàcilment encara que no s'obri la porta i, per aquest motiu, últimament s’està estenent la utilització de petites falques de plàstic. Aquest sistema és més discret i durador en el temps. A més, si la casa té porta exterior, és més resistent a les inclemències meteorològiques.

Un altre mecanisme modern és marcar la porta amb un sistema encara més discret com enganxar-hi una fina tira de cola entre la porta i el marc, gairebé invisible per a la majoria de persones si no saben que està col·locada. A vegades, el que fan també els lladres és bloquejar algun dels orificis de la porta d’entrada com el pany o l’espiell amb fils o papers molt petits.

És recomanable seguir alguns consells a l’hora de marxar de casa de vacances

De totes maneres, a l’hora de marxar de vacances per Nadal i no tenir cap sistema de seguretat, és molt recomanable seguir una llista de consells per prevenir el presumpte interès dels lladres. Per exemple, es pot demanar a algú conegut que passi per casa a regar les plantes i recollir la correspondència perquè sembli que l’habitatge està habitat. També caldria no anar dient a la gent o publicant a les xarxes socials que s’està en un altre lloc i la casa està buida.