Una història més del narcotràfic a Galícia. Els desembarcaments de cocaïna a la costa, el control de tot un poble, diners i amor són el que dona forma a 'Clanes', una sèrie de Netflix de Jorge Guerricaechevarría, produïda per Vaca Films i interpretada, entre d'altres, per Clara Lago, que es posa en la pell del personatge d'una advocada, l'Ana, que viatja a Cambados per descobrir qui va assassinar el seu pare i que acaba enamorada dels fills d'un dels capos de la màfia que controla el tràfic de la farinha en aquell indret. Cocaïna, traïcions, famílies, assassinats, diners i altres elements emboliquen la trama de vuit capítols que han estat un èxit a tot el món, amb més de 3 milions de reproduccions. Segons els mateixos guionistes, la sèrie està basada en fets reals. Tots els personatges recorden algú real, i un d'ells té una estreta relació amb Catalunya, i concretament, amb Sitges i Vilanova i la Geltrú, al Garraf.

De Galícia al Garraf

La història d'amor de l'advocada que interpreta Clara Lago i el narco Daniel Padín, que interpreta Tamar Novas a 'Clanes', s'assembla a la que, a la vida real, van protagonitzar David Pérez Lago i Tania Varela, el fillastre d'un dels capos dels narcos de Galícia, Laureano Oubiña, i una jove advocada de Cambados, la vila on passa la sèrie. Tothom que coneix la història del narcotràfic a Galícia no ha dubtat un moment, malgrat els canvis que ha obligat el guió, a veure en l'Ana i el Dani el David i la Tania.

Ella era una advocada especialitzada en la violència contra les dones que, després de començar a treballar per David Pérez Lago, va començar a travessar la línia professional per sumar-se a l'aparell de blanqueig de la màfia de la cocaïna de Galícia, entre els finals dels 90 i els inicis dels 2000, l'època dura d'aquest crim organitzat de clans familiars.

L'any 2006 va ser arrestada per la seva relació amb els narcos que liderava la seva parella i va ser posada a disposició de la justícia, implicada en l'arribada de 1.700 quilos de cocaïna a Galícia, però va quedar en llibertat. Més tard, després de refer la seva vida sentimental amb un altre narco, va escapar quan havia de ser jutjada pel cas de 2006, i no va ser detinguda fins anys després a Catalunya. L'any 2011 va ser condemnada, però abans d'ingressar a presó, l'any 2013, va escapar. Es va convertir en una de les cares públiques que la Interpol havia ordenat caçar. Tenia una ordre de detenció internacional i tothom la buscava, però van ser els Mossos d'Esquadra que l'any 2018 la van detenir al Garraf.

Amagada en una casa de Sitges

No havia escapat de l'estat. Feia mesos -no més d'un any- que estava amagada en una casa d'una urbanització de luxe entre Sitges i Sant Pere de Ribes, al Garraf. Vivia, com un fantasma, amb una nena petita, que havia escolaritzat en un centre també de luxe, i sense cridar l'atenció. Tot i que tenia una Red Notice de la Interpol a sobre, els Mossos la van trobar per l'avís d'un enemic seu, que els va posar en situació. La policia catalana va confirmar les sospites i la van detenir. Dos agents uniformats la van interceptar en un parc infantil on estava amb la seva filla -aquí 'Clanes' torna a creuar-se amb la realitat- i va acabar detinguda. Abans va intentar evitar-ho, identificant-se amb documentació falsa, però quan va ser traslladada a la comissaria de Vilanova i la Geltrú van confirmar que era ella, una de les dones més buscades d'Europa.

A la sèrie de Netflix la història és diferent. Si més no, de moment, en aquesta primera entrega de capítols. Caldrà veure si signen una segona temporada -l'èxit ho avalaria- i si 'Clanes' també arribarà a Sitges i al Garraf. Una de les últimes notícies que l'advocada de ficció anuncia a l'hereu del Padín així ho podria semblar. El temps dirà.