Agents de la Guàrdia Civil i de Vigilància Duanera han interceptat 90 quilograms de cocaïna al port de Barcelona a bord d'un vaixell que transportava cafè des d'Hondures. La droga estava dintre de dues motxilles que els contrabandistes havien amagat entre el carregament d'un dels contenidors. La troballa es va fer el passat 11 de gener durant una inspecció dirigida al control de mercaderia procedent de tercers països.

Mètode del ganxo cec

La substància estava amagada entre el carregament legal del vaixell, que havia declarat com a mercaderia cafè en gra procedent de San Pedro de Sula, a Hondures, i que havia de transportar fins a Barcelona. El mètode que han fet servir els delinqüents per intentar introduir la cocaïna en la ciutat ha estat el conegut com a 'ganxo cec' o 'ganxo perdut'. Aquesta tècnica consisteix a ocultar la droga en l'interior d'un contenidor amb mercaderia legal i declarada, sense que els responsables del carregament original tinguin constància del fet.

Un cop el vaixell ha arribat al port de destí, membres de l'organització criminal s'encarreguen d'obrir els contenidors i d'extreure la substància abans que el carregament legal passi per duana.

WhatsApp Image 2023 01 18 at 13.19.39 (1) (1)
Les dues motxilles que contenien la droga estaven camuflades dintre d'un contenidor | GUÀRDIA CIVIL

Cocaïna negra enviada per correu

A finals del passat mes de desembre la Guàrdia Civil va interceptar a Tarragona un paquet enviat des de Sud-amèrica que contenia el que a primera vista semblava cafè molt en sobre. No obstant això, es tractava de cocaïna mesclada amb cafè, el que es coneix com a cocaïna negra.

Després de diverses anàlisis i proves, els agents de la Benemèrita van constatar que dintre del paquet s'havien enviat fins a vuit quilos d'aquest tipus de cocaïna. Després d'una investigació conjunta amb l'Agència Tributària, van detenir una dona de 43 anys a Reus (Baix Camp), la destinatària dels paquets. L'arrestada va passar a disposició del jutjat d'instrucció número 4 del Baix Camp, i els agents van continuar amb la investigació, no descartant més detencions.