El pitjor escenari possible en l'incendi de València s'ha confirmat. Els bombers i la policia científica que aquest divendres, un cop apagades les flames, han accedit a l'edifici buscant possibles víctimes, han trobat els cadàvers de nou persones. Tot i que en un primer moment la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé, ha informat que eren deu víctimes mortals, que coincidien amb el llistat de persones desaparegudes que tenien les autoritats, les primeres tasques forenses han confirmat que en realitat eren nou. Durant el matí, ja s'havia pogut trobar les altres quatre persones que fins aleshores estaven il·localitzables.

🔴 EN DIRECTE | Evolució de l'incendi en un edifici de València

L'Institut de Medicina Legal (IML) de València ha preparat cinc equips per a l'aixecament dels cadàvers amb una desena de metges forenses i tècnics que s'han ubicat en una carpa als voltants dels dos edificis calcinats. Els cossos han estat retirats de l'edifici i traslladat a la carpa, on els forenses els han fet una primera inspecció i els han agafat mostres genètiques per tal de poder-los identificar. Posteriorment, seran traslladats a un lloc més adequat per tal de practicar-los una autòpsia.

Les víctimes, a l'espera de ser identificades

Ara els forenses hauran d'esclarir si, com tot apunta, les nou víctimes mortals es trobaven a la llista de persones desaparegudes. Entre aquestes hi havia una parella jove amb dos fills petits, un matrimoni d'edat avançada, una professora d'institut o una dona que va trucar a la seva família explicant-los que havia quedat atrapada per les flames i no podia sortir de casa. Les autoritats han habilitat un punt d'atenció als seus familiars on se'ls està agafant mostres d'ADN per poder-les contrastar amb les de les víctimes. També s'han activat experts en odontologia i identificació radiològica per si els cossos estan en tan mal estat que no es poden identificar per les restes biològiques i cal fer-ho per les dents o els ossos.

Un cop localitzades les nou víctimes mortals en la primera inspecció ocular, els bombers i la policia científica seguiran inspeccionant l'edifici en les pròximes hores més en profunditat i no es descarta que encara es puguin trobar més víctimes mortals, ja que després de rebaixar el nombre de víctimes encara quedaria una persona desapareguda. Paral·lelament, s'ha obert una investigació sobre els fets per esclarir les causes de l'incendi, que es va propagar en pocs minuts per tot l'edifici a conseqüència del fort vent i del material amb el qual estava construït l'edifici. El jutjat d'instrucció número 10 de València, que s'ha fet càrrec del cas, ha decretat el secret d'actuacions.

Edifici calcinat en l'incendi a València Efe
Els bombers han trobat nou víctimes mortals dins l'edifici calcinat / EFE

Més d'un centenar de persones reallotjades

Per la seva banda, de la quinzena de persones que van resultar ferides, entre les quals set bombers, només dues queden encara hospitalitzades i es troben fora de perill. Pel que fa als veïns afectats, des de l'Ajuntament de València s'ha reallotjat en un hotel a 105 persones i s'està habilitant un bloc de 131 pisos adquirit per convertir-lo en habitatges socials perquè hi puguin viure durant els pròxims mesos. A més, s'han establert tres punts d'atenció tant per als veïns afectats com per als familiars de les persones no localitzades, així com un telèfon d'atenció.