Una dona condemnada per la Justícia francesa el 2019 per no tenir sexe amb el seu marit ha demandat l'Estat francès davant de la Convenció Europea dels Drets Humans (CEDH) per demanar un canvi en la interpretació dels jutges, va explicar la seva advocada. Barbara, de 66 anys i amb quatre fills, va ser considerada culpable en un tribunal civil del divorci amb el seu marit, segons van decidir tres jutgesses d'una Cort d'Apel·lació de Versalles.

"Obligacions del matrimoni"

El tribunal de llavors va considerar que hi va haver "una violació greu i continuada dels deures i obligacions del matrimoni, fent intolerable el manteniment de la vida en comú."

Policia França / David Monniaux

Policia França / David Monniaux

Malgrat que la dona no va haver de pagar cap indemnització, el fet de ser condemnada va enfurismar-la. L'advocada, Lilian Mhissen, va explicar que lluiten per eliminar aquest "principi" de culpabilitat extret d'una lectura "arcaica" que han fet els magistrats de les diferents instàncies.

"A la llei francesa no hi ha l'obligació de mantenir relacions sexuals. És una interpretació que fan els jutges que data del dret canònic de l'època de Napoleó (segle XIX) i que perdura a França", va lamentar Mhissen.

Jutge - pixabay

Tribunal / pixabay

Per a l'advocada, és a més "sorprenent" que la condemna hagi estat emesa per un tribunal format per tres dones, relata Efe. El procés pot portar anys fins que hi hagi una decisió de la CEDH, va afegir.

Més casos

"Als articles del codi civil que llegeix un alcalde quan dues persones es casen s'esmenta que el matrimoni es deu respecte, ajuda i fidelitat (...) Demanem que acabi la interpretació de fidelitat i la de viure junts com també una obligació a tenir relacions", va demandar Mhissen.

L'advocada apressa l'Estat francès a remodelar aquesta perspectiva i va recordar que el Regne Unit ja va ser condemnat pel Tribunal el 1995 "en l'aspecte penal" en permetre que un home que violés la seva esposa pogués ser processat. A més, Mhissen va recordar que ja hi ha hagut altres condemnes a França per faltar a l'obligació del dèbit conjugal durant el matrimoni: "El 2011 va ser un home el que va ser condemnat per no tenir sexe amb la seva dona" i v pagar una multa de 10.000 euros.