L'Audiència Provincial de Jaén ha deixat en llibertat provisional els dos policies nacionals detinguts a Linares (Jaén) acusats d'agredir brutalment, quan eren fora de servei, un home i la seva filla de 14 anys a la terrassa d'un bar el passat 12 de febrer.

Llibertat provisional pels policies de Linares

Els dos policies -José Luís P. i Manuel F.N- hauran de comparèixer al Jutjat de Guàrdia de la localitat on fixin la seva residència els dies 1 i 15 de cada mes, així com cada vegada que sigui requerida per a això. A més, el fiscal els prohibeix que es comuniquin amb la víctima de l'agressió, Carlos M. A., per qualsevol mitjà, així com que s'aproximin al mateix a una distància inferior a 200 metres.

L'auto justifica la llibertat dels acusats assegurant que en aquest cas ni la gravetat dels fets imputats, ni les circumstàncies personals "no permeten considerar l'existència d'un risc de fuga que justifiqui l'adopció de la mesura de presó".

Afegeix que "tampoc no es pot parlar de l'ocultació, alteració o destrucció" de les proves, ja que "existeixen multitud d'enregistraments dels fets aportats a la causa, els testimonis ja han declarat en instrucció i la mera condició de funcionaris policials no és prou causa per asumir que els investigats influiran" als testimonis o alteraran altres proves.

Segons l'auto, "la mesura de presó provisional no pot ser utilitzada com a pena anticipada -quina sorpresa, Només en alguns casos?-, ni com a resposta a una situació d'alarma social com aquesta.

"Risc de fuga i ocultació de proves"

El jutge va ordenar fa unes setmanes l'ingrés a presó comunicada i sense fiança dels dos policies de Linares, precisament, per risc de fuga i de que destruïssin o ocultessin proves. El Jutjat d'Instrucció 3 de Linares (Jaén) va considerar que per "la gravetat de la pena que comporta el delicte", que podria ser de fins a 5 anys de presó, i "podent ser l'esmentada pena encara molt més gran", es dedueix que és "bastant probable que els investigats sentin impulsos de fugir de l'acció de la justícia". Acusats de tot del que, ara, se'ls eximeix.

Un dels acusats va presentar durant la vista un comunicat mèdic per una esquerda a la dent per justificar que Carlos -la víctima- el va agredir també. Se sospita que es podria tractar d'una prova, a més de poc ferma, falsa, ja que l'agent no s'emporta la mà a la boca en cap moment durant l'agressió ni s'aprecia tal impacte.

Carlos, la víctima, imputat

Carlos va declarar el passat dia 18 en qualitat de perjudicat, però també d'investigat. Javier Antonaya, magistrat que dirigeix la causa, li atribueix a l'imputat els presumptes delictes de lesions i atemptat contra l'autoritat.

Agressió policial Linares / Twitter Declaracion

Agressió policial Linares / Twitter Declaracion

El jutge entén que el subinspector José Luis P. C. i el policia Manuel F. N. van clavar múltiples cops contra el seu adversari durant la part final de la baralla, però que al primer tram va ser Carlos qui va agredir un dels agents, sense proves documentals d'això.

Durant la seva declaració Carlos es va reafirmar en allò que ja va dir dies abans a la seu policial. El subinspector José Luis, que va assegurar que no coneixia de res, se li va apropar i el va colpejar a l'espatlla. Segons el testimoni, tot just xocar amb ell, el funcionari va començar a increpar-lo. Carlos va assegurar que ell va fer cas omís a les paraules del policia i que va intentar anar-se'n, però que en aquell moment va arribar un company seu (Manuel) i el van atacar amb violència per l'esquena.

Agressió policial Linares / Twitter apacheminero

Agressió policial Linares / Twitter apacheminero

"Per més voltes que li dono no té sentit el que em van fer: no m'entra al cap i no sé què et puc dir, no entenc ni el com ni el per què", va explicar Carlos a El Español. A més dels cops de puny i de les puntades de peu, el subinspector va començar a propinar-li cops al cap amb una ampolla de cervesa fins a deixar-lo inconscient, i quan va perdre la consciència, el va continuar estomacant.

Als dos policies se'ls va retirar la placa i l'arma el mateix dia de l'agressió i la Direcció General de la Policia els va obrir un expedient disciplinari per determinar les sancions corresponents, a més d'ingressar a presó, l'endemà, després de prestar declaració davant del jutge.