Cap de setmana mogut al centre de Barcelona. La Guàrdia Urbana ha detingut dos monitors de l’Esplai del Pi de Barcelona després d’uns incidents desencadenats arran d’un concert que s’havia organitzat la nit de dissabte a diumenge a la plaça de Sant Josep Oriol, al barri Gòtic de Barcelona. Durant els incidents es van donar cops de porra —defensa policial— i es va llençar gas pebre i dos agents van resultar ferits. Les versions dels fets, per part de la Guàrdia Urbana i per part de l’Esplai del Pi són ben diferents. L'únic punt d'acord entre les dues parts és que es van detenir dues persones.

Cops de porra contra monitors d’Esplai

Segons un comunicat emès per l’Esplai del Pi, l’enfrontament es va iniciar quan una patrulla de la Guàrdia Urbana de Barcelona va presentar-se al lloc del concert, a la plaça de Sant Josep Oriol, i si bé ells ja estaven recollint, van ser assetjats pels agents i els policies els van reclamar ser identificats per tal de poder-los denunciar. Quan un dels monitors de l’esplai va iniciar la gravació de l’actuació policial, i segons el comunicat, va ser quan els agents van agredir els monitors.

 

Van agafar pel coll a un dels monitors i van colpejar la mà a un altre monitor, un fet, asseguren des de l’Esplai del Pi, que va desencadenar amb una càrrega de la policia a cops de defensa contra un grup de quinze persones. En aquest moment, i sempre segons la versió dels monitors, la policia va fer ús de gas pebre per allunyar els ciutadans —es pot veure en aquest vídeo que acompanya la notícia— i van també donar-los cops de puny. En total es van detenir dues persones, que van ser traslladades a la comissaria de Ciutat Vella i després a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de les Corts, on són traslladats tots els detinguts que la policia de la ciutat fa.

Llançaments de llaunes contra la policia

Per part de la Guàrdia Urbana la versió dels fets és diferent. Fonts municipals han explicat a ElCaso.cat que els agents es van presentar a la plaça al voltant de les dues, quan feia mitja hora que s’havia acabat el temps que tenia permès l’organització per fer el concert per celebrar els 49 anys de l’Esplai del Pi. Els agents, segons la versió oficial, van conversar amb els organitzadors i van acordar que tocarien una última cançó i que plegarien l’escenari, però van seguir tocant, un fet que va fer que els agents tornessin a parlar amb els organitzadors per demanar que aturessin el concert. En aquest moment, segons la policia, els assistents al concert van començar a fer llançaments de llaunes als agents.

Els agents van intentar interactuar amb una altra organitzadora, però una altra els va empènyer amb intenció de fer-los fora per evitar identificacions. La situació, segons consta a l’atestat policial, es va anar complicant i un dels organitzadors va donar un cop per l’esquena a un dels agents de la Guàrdia Urbana. Els agents, asseguren fonts de l’Ajuntament de Barcelona, van haver de repel·lir l’atac amb ús de defenses policials mentre seguien rebent llançaments de llaunes. Al final es van detenir dos dels organitzadors, dos monitors de l’Esplai del Pi, per atemptat contra agents de l’autoritat. Dos dels agents que van participar en l’incident van resultar ferits, segons la Guàrdia Urbana.

Manifestació per protestar per l’actuació policial

Des de l’Esplai del Pi han convocat una concentració aquest pròxim divendres, 26 de maig, per protestar per l’actuació policial. Des d’aquest col·lectiu del centre de Barcelona asseguren que l’actuació de la policia contra ells “no va ser casualitat” i apunten als responsables polítics de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Asseguren que és una “ofensiva” contra casals, esplais i caus de la ciutat de Barcelona per “apartar-los” del mig per part de les “institucions burgeses” que són, segons ells, “incapaces” de respondre a les necessitats dels joves. “Cada cop la policia actua amb més contundència i amb menys motius contra el jovent organitzat”.