Els delinqüents fan servir mètodes cada cop més sofisticats per robar sense ser detectats. Aquest és el cas d'un grup de lladres assentat a Tarragona l'especialització del qual era comprar mòbils d'alta gamma mitjançant la contractació de crèdits a nom de terceres persones, als qui havien sostret els DNI prèviament. Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil, en una operació conjunta, han aconseguit desmantellat aquesta banda d'estafadors, amb més de 700 víctimes i prop d'un milió d'euros defraudats.
Durant l'estiu del 2023 es va detectar un augment significatiu de robatoris de DNI en diverses zones de la Costa Daurada, amb centenars de denúncies en pocs mesos interposats tant davant de la policia catalana com de l'Institut Armat. Així, ambdós cossos policials van formar un equip conjunt d'investigació que a principis de novembre del passat any va identificar l'existència d'aquesta organització criminal centrada a cometre estafes a gran escala. En aquesta primera fase de les perquisicions, en van detenir 19 persones relacionades amb la trama, amb sis entrades i escorcolls en domicilis i una en una empresa. Tot i que van aconseguir resoldre 121 il·lícits penals, la investigació va continuar.
Centenars de persones a la llista de morosos sense saber-ho
Els perjudicats, que ara mateix es troben en 700, tot i que és molt probable que el nombre augmenti, no eren conscients que havien estat víctimes d'una estafa i que, per l'ús fraudulent de les seves dades, havien acabat a la llista de morosos de l'Associació Nacional d'Establiments Financers (ASNEF), i s'assabentaven en rebre una notificació sobre elevades quantitats de diners que, segons asseguraven les diferents entitats creditícies, els devien. Arran de les consegüents denúncies, els policies van lligar els dos casos, descobrint el modus operandi del grup.
En aquest sentit, el primer pas dels delinqüents era l'obtenció dels DNI, tant per furt físic com per fotografies que feien alguns membres de l'organització que treballaven en diversos centres d'oci de Tarragona ciutat i Reus. Seguidament, comprovaven si amb aquesta informació podien optar a demanar un crèdit; en cas afirmatiu, un segon esclavó de la banda s'encarregava d'obtenir - a través de la web de la Seguretat Social - o falsificar altres documents que els demanaven les entitats, com, per exemple, les nòmines, contractes de treball i rebuts bancaris que acreditessin la titularitat d'un compte.
Compraven mòbil d'alta gamma que revenien
Un cop superades aquestes fases amb èxit, sol·licitaven crèdits d'entre 3.000 i 5.000 euros, diners que destinaven a la compra de telèfons mòbils d'alta gamma (a vegades, també altres dispositius electrònics) i també contractaven targetes de crèdit que després feien servir a casinos i caixers. Amb els mòbils el que feien era revendre'ls en botigues de Tarragona i Reus, obtenint diners en metàl·lic i completant el cicle d'estafa amb grans beneficis per a ells.
Malgrat el seu èxit inicial, a finals del passat any van començar a tenir problemes per a obtenir finançament a empreses de Catalunya, per la qual cosa es van veure obligats a desplaçar-se a altres punts del territori de l'estat espanyol com València i Saragossa, on feien exactament el mateix. Amb tot, gràcies a la primera tanda de detinguts al novembre, els investigadors van poder rastrejar 20 persones més, relacionades amb 267 estafes, de les quals 38 es van detectar al Baix Camp i al Priorat. Tots 20 van ser detinguts i posats a disposició del Jutjat d'Instrucció en funcions de guàrdia de Reus, que els ha deixat en llibertat. La investigació, però, continua en marxa i no descarten més detinguts i víctimes.
Treballadors de les entitats de crèdit, col·laboradors necessaris
Un aspecte a destacar de la manera d'actuar d'aquests delinqüents és l'existència de persones que col·laboraven amb ells des de dins. En concret, es tractava de treballadors de les diferents entitats creditícies que facilitaven l'aprovació del finançament que demanaven, i també agilitzaven els tràmits, fent que els estafadors poguessin accedir als diners en molt menys temps.