A l'hora de fer compres en línia, cada cop és més habitual fer el pagament a terminis, finançant aquesta compra a través d'un tercer, que funciona com a prestador, per alleujar despeses més grans. Aquesta creixent tendència va ser aprofitada per un grup criminal, que va veure una oportunitat d'or per cometre estafes sense ser descoberts. Així, van aconseguir un botí de 130.000 euros revenent telèfons d'alta gamma que obtenien finançant la seva compra amb dades robades prèviament, ocasionant un perjudici econòmic a les entitats financeres de més de 160.000 euros. 

Els Mossos d'Esquadra, en una acció conjunta amb la Guàrdia Civil de Tarragona, va detenir 11 persones, i n'investiga 4 més, el passat 2 d'octubre, totes pertanyents a aquest grup especialitzat en estafes telemàtiques. Hi ha més de 90 víctimes localitzades - no descarten trobar-ne més- , i s'ha requisat una gran quantitat de material informàtic que a hores d'ara està sent analitzat pels especialistes d'ambdós cossos policials. 

Robaven dades personals per comprar telèfons mòbils 

L'organització estava integrada per diversos membres que duien a terme tasques molt específiques orientades a l'adquisició de DNI, falsificació de documents, furts i receptors dels objectes sostrets, així com altres funcions necessàries per exercir la seva activitat delictiva. 

El primer pas en aquest entramat criminal era robar diferents DNI per poder fer-se amb les dades personals de terceres persones. Un dels delinqüents tenia habilitat un certificat digital gràcies al qual podia accedir als perfils de la Seguretat Social d'aquesta gent, per assegurar-se que disposaven dels requisits necessaris per poder finançar una compra al seu nom. En cas de, per exemple, no tenir feina, una altra branca del grup falsificava els documents necessaris, des dels contractes laborals fins a les nòmines, i els donaven d'alta a la Seguretat Social. 

D'aquesta manera, compraven els telèfons mòbils, finançant aquesta transacció, i deixaven de pagar immediatament després de rebre el producte. Com que, sobre el paper, la compra l'havia fet la persona titular del DNI, no hi havia res que els assenyalés com a deutors i podien esfumar-se amb els telèfons que més endavant revenien, obtenint un gran benefici econòmic. 

Busquen més víctimes 

Tot i que la investigació policial va permetre desarticular l'organització, els investigadors no han tancat el cas, i confien que l'anàlisi dels terminals informàtics confiscats puguin determinar l'existència de més víctimes d'aquests sofisticats estafadors. Els 11 detinguts van passar a disposició judicial davant el jutjat d'instrucció número 3 de Reus, que va enviar a presó a sis dels acusats.