No és cap secret que les estafes estan cada vegada més a l'alça i són un dels delictes que més creixen a Catalunya respecte anys anteriors. Però no només això, sinó que cada vegada els delinqüents se les empesquen com poden i utilitzen mètodes més sofisticats per tal que sigui més difícil que les potencials víctimes puguin descobrir l'engany abans de caure-hi de ple. En aquest sentit, un dels mecanismes d'aquest tipus que s'utilitzen és el de la clonació de telèfons oficials, especialment d'entitats bancàries.

Ja no serveix estafar les víctimes amb trucades des de números ocults o desconeguts que poden destapar l'engany fàcilment, sinó que els estafadors aconsegueixen que a la pantalla del telèfon mòbil de la víctima hi aparegui el número de telèfon oficial del seu banc. Això provoca que, en cas de dubte, si consulten el número a internet i veuen que és el bo, se'n refiïn i descartin la possibilitat d'una estafa, facilitant les dades o informació que els sol·licitin. Quan s'adonen de l'engany i descobreixen que els han robat els diners, però, ja és massa tard.

Els trucs dels Mossos per no caure en aquesta estafa

Davant aquesta situació, des dels Mossos d'Esquadra recomanen un seguit de trucs per no caure en la trampa i actuar de manera preventiva davant estafes complicades d'evitar. En aquest sentit, la policia catalana recorda que en cap cas des de l'entitat bancària demanaran a un client que els faciliti la clau de seguretat a través d'una trucada de telèfon. Tampoc que els ajudin a fer una gestió que perfectament podrien fer ells des de les oficines o que els facilitin una fotografia de la targeta de coordinades o claus d'accés. A més, els moviments bancaris cal fer-los bé i amb tranquil·litat, de manera que si demanen fer-ho amb urgència i rapidesa, més val sospitar.