Els gossos són la millor companyia per a moltes persones, fins i tot alguns consideren a aquestes mascotes com un més de la família. Certament, aquests animals són capaços de desenvolupar un fort vincle amb les persones amb qui conviuen, però és molt important cuidar-los amb responsabilitat perquè tinguin un creixement mental i físic adequat.

El tema del menjar relacionat amb els gossos és un debat constant. Fa unes quantes dècades se'ls alimentava de les restes del dinar de les famílies, però amb el pas dels anys s'ha investigat i s'han implementat aliments específics per a aquests animals.

El més comú és el pinso, que, a priori, té nutrients necessaris per al correcte desenvolupament d'aquests animals. Molts d'ells tenen cereals i una mica de proteïna animal com pollastre, porc o fins i tot salmó. Encara que també hi ha altres persones que prefereixen donar-los carn crua, que ha demostrat que té propietats positives.

Els aliments que no li has de donar al teu gos

Recentment, l'organització Battersea Dogs & Cats Home, amb seu a Londres, ha impulsat un estudi que ha estat realitzat per un grup de veterinaris per advertir les persones que tinguin gossos sobre com de perillosos que poden ser alguns aliments que per als humans són positius.

Moltes persones continuen alimentant a les seves mascotes de restes del seu dinar i d'altres donen alguns aliments aptes per al consum humà com a premis per als seus gossos, un exemple d'això són els trossos de formatge, el pernil dolç, els ossos o fins i tot algunes fruites.

english cocker spaniel 5937760

Cocker spaniel / Pixabay

Al llistat publicat per Battersea Dogs & Cats Home hi ha nou aliments que no li hem de donar els nostres gossos sota cap concepte, ja que poden ser perjudicials per a la seva salut. Adverteixen que mai no han de consumir alls, cebes o cibulet, ni cru ni cuinat. Pot causar-los dolors intestinals i pot afectar els seus glòbuls vermells. Aquests símptomes es poden manifestar després d'alguns dies.

El blat de moro i l'alvocat són també aliments perjudicials per als gossos. Els grans de blat de moro poden causar bloqueig intestinal i l'alvocat provoca vòmits i fortes diarrees. Per descomptat, l'alcohol també és summament nociu, consumir-lo afecta directament el sistema nerviós d'aquests animals, podent tenir conseqüències irreversibles.

Altres aliments que poden ser perillosos per als gossos

La xocolata també és un aliment prohibit per als gossos, té teobromina, el que resulta tòxic per a ells i pot fer que tinguin problemes als ronyons. Les nous també poden ser perilloses, per una substància que contenen que pot afectar els seus músculs i el seu sistema nerviós.

El raïm i passes afecten directament al fetge dels gossos, encara que els veterinaris encara estan investigant sobre aquest fet, no coneixen quina substància provoca aquests problemes. L'endolcidor artificial conegut com a xilitol és tòxic per a aquests animals, pot provocar-los hipoglucèmia. És present en aliments com a llaminadures, refrescos, xiclets i fins i tot en algunes cremes de cacauet.

Alguns ossos grans se'ls poden donar als gossos sense problemes. Malgrat això, cal evitar ossos petits o cuits, ja que s'estellen amb més facilitat i augmenten considerablement les possibilitats d'estellament o una perforació de l'intestí.