Els delinqüents treballen diàriament per crear noves estratègies i trucs per estafar els altres. Molts d'ells opten per fer-se passar per una gran empresa perquè confiem en ells i així robar-nos les nostres dades personals o bancàries.

D'altres pretenen copiar els elements de moltes pàgines web molt conegudes per crear un enllaç que pugui robar les nostres dades personals a través d'un fals registre. És per això que hem d'anar molt amb compte quan entrem en altres pàgines, sempre haurem de buscar el símbol del cadenat al costat de l'URL, que identifica aquest lloc com segur.

Altres criminals pretenen combinar diferents tipus d'estafa perquè la víctima tingui més possibilitats de caure en ella i no sospiti que li estan parant una trampa. S'aprofiten del desconeixement o de les necessitats de les persones per treure'ls tot el que tinguin.

LinkedIn, la xarxa social d'àmbit laboral

Moltes persones busquen un nou lloc de treball diàriament, hi ha diverses pàgines web o aplicacions que poden ser realment útils per a això. Un exemple és Lindekin, que és una xarxa social que està enfocat en l'àmbit laboral. En ella, es comparteixen èxits empresarials, informació sobre les entitats i també s'anuncien vacants i ofertes.

Aquesta xarxa social porta activa des de 2002 i actualment compta amb més de 25 milions d'usuaris registrats. És tota una referència en l'àmbit laboral i cada dia milers de persones troben feina a través d'ella. És molt popular a molts països i permet a l'usuari buscar ofertes a qualsevol territori.

Robatori movil Pixabay (1)
Un home amb el seu telèfon / Pixabay

A més, la pàgina web et dona informació sobre les persones que han entrat a veure el teu perfil, també t'informen sobre si has sortit en les recerques d'altres. Compta amb un sistema de xat molt eficaç i útil que pot ajudar a contactar amb l'empresa o la persona que busca treballar amb l'entitat.

L'estafa de LinkedIn

Alguns estafadors estan començant a utilitzar LinkedIn per estafar les seves víctimes. El seu objectiu és posar-se en contacte amb una persona que estigui buscant feina, fent-se passar per una empresa que està cercant personal.

Després, demanaran diverses dades abans de fer una teòrica entrevista de feina. No hem de facilitar aquest tipus d'informació a ningú i menys per internet. Volen el nostre DNI, nom complet, adreça, número de compte... Qualssevol d'aquestes dades poden ser d'utilitat per suplantar la nostra identitat o fins i tot robar-nos diners.

Altres estafadors busquen aconseguir aquestes dades a través d'enllaços. Demanaran la víctima que contesti a un qüestionari i enviaran un enllaç, es tracta d'una pàgina web falsa en la qual registraran les nostres respostes.

En el cas en el qual creguem que no estan estafant no haurem de donar mai cap dada personal i, per denunciar-ho, el millor serà que tinguem la quantitat de proves més gran possible. Lliurar captures de pantalla, números de telèfon o donar noms i altres detalls pot ajudar molt els agents de policia a detenir aquests estafadors.