L'enginy dels lladres i estafadors no coneix límits i estan constantment pensant en noves idees per enganyar altres persones per guanyar diners a costa seva. A més, s'adapten a les noves tecnologies i tendències per poder aprofitar-se del desconeixement de la gent.

És molt important estar alerta i conèixer com treballen aquests estafadors perquè no ens enganyin. Cada setmana es denuncien desenes de nous casos i els mètodes que utilitzen els criminals són molt variats, per la qual cosa és vital ser molt previngut i no confiar en desconeguts quan hi hagi diners o dades personals pel mig.

Actualment, un gran percentatge de la població ha començat a utilitzar l'eina Bizum, que està disponible en diverses entitats bancàries a Espanya. Amb ella les transaccions entre usuaris són molt senzilles i ràpides, i per això és una de les vies més còmodes per traspassar diners d'un compte a l'altra en poc temps, l'únic que fa falta és tenir el número de telèfon del destinatari.

Els estafadors s'aprofiten d'un 'error' de Bizum

L'eina Bizum és summament útil, moltes persones la utilitzen per a la seva capacitat de transferir els diners ràpidament. És de gran ajuda en casos en els quals una persona d'un grup d'amics pagui totes les despeses, després cada un dels integrants haurà d'abonar la seva quantitat corresponent, la qual cosa es pot fer en uns segons.

Tot i això, Bizum no té l'opció de recuperar els nostres diners una vegada l'hàgim enviat. No és possible cancel·lar una transacció, per a això hauríem de contactar amb el destinatari i confiar que, en cas de confusió o error, ens torni la quantitat que li hem abonat.

Els estafadors s'aprofiten d'aquest petit 'error' que té Bizum per intentar enganyar els altres. Quan haurien d'efectuar un pagament, seleccionen l'opció de reclamar els diners i, si l'altre usuari no està atent, poden acceptar l'operació i els que perdran els diners seran les víctimes.

L'estafa dels 2 cèntims

Un usuari de TikTok anomenat Miguel Ángel Petete (@Peeteeteeee) ha pujat un vídeo a aquesta xarxa social en el qual mostra com funciona aquesta estafa. Ell estava venent una motocicleta que tenia anunciada en una plataforma en la qual els interessats poden contactar amb el venedor. Pel que sembla, el preu fixat per Petete eren 500 euros.

En el vídeo que va pujar es pot veure l'estafador parlant amb ell dient-li que li farà una transferència a través de Bizum i que li arribarà ben aviat, encara que li comenta que l'operació tindrà un cost de 2 cèntims, una cosa totalment falsa, ja que Bizum no cobra suplements per les seves transaccions.

@peeteeteeee #viral #parati #estafabizum ♬ so original - Miguel Ángel Petete

 

 

 

El que l'estafador envia és una sol·licitud perquè l'estafat li enviï 500 euros al seu compte, però en l'assumpte de l'operació escriu: "paga 2 cèntims per rebre 500 euros". Malgrat això, el jove es va adonar que aquest senyor estava intentant enganyar-lo. És molt important estar atent i llegir les notificacions molt bé, prenent-nos el nostre temps, ja que Bizum sempre ens avisarà si es tracta d'enviar o rebre diners.

Miguel Ángel va advertir que no se sentia còmode amb aquest mètode, però l'estafador no deixava de posar excuses i encoratjar-lo perquè acceptés l'operació. Malgrat això, Petete li va dir que si volia la moto s'hauria de desplaçar fins al seu domicili per tancar el tracte, just després l'estafador va tallar la trucada.