Un nou estudi publicat per la revista Neurology ha detectat un vincle entre el consum d’un conegut medicament i el desenvolupament de problemes de memòria, en concret, de demència. El fàrmac en qüestió és d’ús habitual entre moltes persones, i es pot obtenir en qualsevol farmàcia, ja que no requereix recepta. Ara bé, els resultats de la investigació duta a terme pels especialistes de l’Institut Shenzhen de Tecnologia Avançada de l’Acadèmia Xinesa de les Ciències faran que moltes persones s’ho pensin dues vegades abans d’adquirir aquest medicament.

Fàrmac d’ús general

El fàrmac que ha generat agitació entre la comunitat científica són els laxants. "La nostra investigació ha revelat que l'ús regular de laxants sense recepta s'associa a un risc més alt de demència", ha assegurat el doctor Fen Sha, responsable principal de l'estudi. "El restrenyiment i l'ús de laxants són freqüents entre els adults de mitjana i avançada edat, la qual cosa afecta el microbioma de l'intestí i augmenta la producció de toxines intestinals, que poden afectar el cervell", ha advertit el científic en un comunicat.

L’estudi que ha derivat en aquesta conclusió es va realitzar amb la informació biològica extreta de 502.229 persones amb una edat mitjana de 57 anys i que no patien demència al moment de començar les investigacions. El 3,6% d’aquestes persones va reconèixer que utilitzava laxants sense recepta de manera habitual, que arribaven a consumir aquest medicament gairebé cada dia durant el mes anterior a l’estudi.

Segons els resultats de l'anàlisi, l'1,3% d'aquestes persones han acabat desenvolupant demència en una mitjana de 10 anys. Durant l'estudi s'han tingut en compte altres factors com l'edat, el sexe, els antecedents familiars i l'ús d'altres medicaments. En comparar els diferents indicadors, es va comprovar que les persones que consumien laxants de manera habitual tenien un 51% més de probabilitats de desenvolupar demència davant les persones que no els prenen amb freqüència.

El tipus de laxant que més afecta

El doctor Fen adverteix del tipus de medicament que més sembla afectar el desenvolupament de demència en relació amb el seu consum. Es tracta dels laxants osmòtics, que entre els seus components acostumen a portar polietilenglicol (PEG), llet de magnèsia i lactulosa. El risc de patir demència de les persones que prenien laxants osmòtics pujava al 64%.

Per altra banda, l’estudi també ha tingut en compte si es barrejaven diversos laxants. D’aquesta manera, les persones que prenien només un tipus d’aquest medicament tenien un 28% de probabilitats de demència, mentre que les persones que en prenien dos o més tenien un 90% de probabilitats.

emportal 10 g 20 sobres polvo solucion oral (1) (1 (1)
Els laxants osmòtics tenen un risc més alt de provocar demència. 

L’únic factor que no han pogut determinar en l’estudi ha estat la quantitat de dosis diàries que cada persona solia consumir. Per això, el doctor Fen ha insistit en la necessitat de dur a terme noves investigacions, però assegura que la relació existeix, i que aconsella als metges a “animar la gent a tractar l’estrenyiment amb més ingesta d’aigua i de fibra dietètica”, en comptes de recórrer a medicaments sense recepta.