Les ciberestafes estan a l'ordre del dia amb fraus a través de telèfon o correu elèctric que el que volen és poder robar-te les dades personals per poder suplantar la personalitat o aconseguir més informació, en aquest cas bancària, per accedir als comptes corrents i quedar-se els diners. No obstant això, les estafes més clàssiques, com la de suplantar llocs de feina, se segueixen produint. Una de les més conegudes és la del fals mecànic, en la qual s'inventen o provoquen una avaria al teu cotxe i després ells mateixos s'ofereixen a reparar-la a canvi d'una quantitat de diners. Ara, els Mossos d'Esquadra han alertat d'un frau molt similar aquest, però que utilitza la tecnologia com excusa en lloc de l'automòbil.
L'estafa del fals informàtic per un problema a l'ordinador
Una de les estafes d'aquest tipus que més s'està popularitzant és la del fals informàtic. En aquest frau, una persona desconeguda et truca al telèfon fent-se passar per informàtic d'una empresa de renom, normalment Microsoft o Apple, i et diuen que han detectat un problema al teu ordinador i que necessiten que els hi donis accés remot per a solucionar-ho. Els delinqüents juguen així amb la por de les víctimes perquè accedeixin a fer-ho. En cas d'acceptar i donar-li el control, els estafadors fan una sèrie d'accions perquè sembli que són informàtics de debò, però la realitat és que tot es tracta d'una il·lusió i que les finestres emergents o els missatges d'errors estan creats expressament per l'ocasió.
En finalitzar l'operació, el fals informàtic assegura que ja s'ha solucionat l'error i demana a la víctima que faci un pagament pels serveis prestats. Normalment, es tracta de quantitats desorbitades amb l'excusa que l'ordinador tenia un virus, que ha hagut de reparar el programari o que ha optimitzat el sistema. La realitat, però, és que ni l'ordinador tenia cap problema ni és necessari abonar cap servei. En les situacions més extremes, especialment si les víctimes es neguen a pagar, els estafadors, aprofitant que tenen accés remot, poden amenaçar de bloquejar l'ordinador de manera permanent o poden robar la informació que hi conté.
Molta precaució a l'hora de rebre la trucada d'un suposat informàtic
En cas de rebre la trucada d'un suposat informàtic alertant-nos d'un problema al nostre ordinador, mai se li ha de donar accés remot sense verificar qui és el tècnic i de quina empresa ens truca. Davant qualsevol dubte que pugui fer pensar que es tracta d'una estafa, més val ignorar-lo o sol·licitar informació per poder estar segurs que no ens intenten enganyar i, sobretot, no facilitar cap dada personal ni bancària. En cas que els estafadors ja tinguin accés remot i estiguin reclamant un pagament o fent xantatge, convé no perdre la calma, no cedir a la pressió i desconnectar la connexió. Tot seguit, cal avisar l'empresa informàtica i denunciar-ho a la policia.
🔴 Has estat víctima d'una estafa relacionada amb la ciberseguretat? Explica el teu cas a ElCaso.cat! Envia un correu a redaccio@elcaso.com.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!