L'assassinat de la dona transgènere més famosa de Geòrgia ha commocionat el país. Tant és així que fins i tot la presidenta georgiana, Salome Zourabichvili, ha anat aquest diumenge al seu funeral civil. Kesaria Abramidze, de 37 anys, va ser trobada sense vida al seu pis de Tbilissi amb 28 punyalades dimecres passat 18 de setembre i, l'endemà, la policia va arrestar a l'aeroport de Kutaisi, la tercera ciutat de l'Estat caucàsic i des d'on surten la majoria de vols a Europa, al seu nòvio i principal sospitós del crim: Beka Dzhaiaini, de 26 anys i nacionalitat georgiana. Aquest es va acollir al seu dret a no declarar.

Fotografia publicada a les xarxes socials de Kesaria i esborrada hores més tard / EC

Kesaria havia explicat mesos abans al seu cercle proper que vivia episodis de violència amb el jove detingut, qui, tal com va explicar ElCaso.cat, suposadament no volia sortir públicament a les seves publicacions a les xarxes socials, on era influencer, perquè ningú no sabés que era la seva parella. Pel que sembla, setmanes abans del crim, Beka i Kesaria van tenir un desacord personal i es van separar. La investigació policial segueix oberta i el Ministeri de l'Interior va evitar referir-se al fet que la transgènere i l'arrestat fossin parella o exparella, així com tampoc no va fer cap al·lusió a les imatges que Kesaria va pujar amb Beka a Instagram i Facebook i van ser eliminades hores més tard, abans de trobar el cadàver. Tot i que la Fiscalia ha explicat que tots dos van pactar publicar fotos de la seva relació a les xarxes, un acord pel qual Kesaria hauria acceptat rebre Beka a casa seva, el mateix dia que l'hauria matat.

Ganivetades, 14 minuts i fugida fins a Kutaisi

Les càmeres de vigilància de l'edifici on vivia Kesaria, al nord de la ciutat de Tbilissi, la capital georgiana, al carrer Avtandil, van registrar 14 minuts en què Beka va entrar i sortir de casa seva. De fet, suposadament li hauria clavat 28 punyalades en aquell breu període de temps. A les imatges es pot observar com el noi surt i entra del bloc, entre les 18.55 i poc abans de les 19.09 hores de dimecres passat. El jove hauria anat a la residència de la model, que va ser la candidata georgiana de Miss Trans Internacional 2018 a Barcelona, amb un motiu inventat i, suposadament, l'havia acoltellat repetidament.

Només va estar 14 minuts dins de la residència de Kesaria i li va clavar 28 punyalades. Segons ha explicat la televisió georgiana Mtavari, Beka va anar amb la clara intenció de matar-la, ja que va comprar una navalla en una botiga de caça de la capital del país i més tard va traslladar-se amb taxi a la casa de la model transgènere, a Dighomi, per a suposadament acabar amb la seva vida. La segona fase del pla de fugida era clar: viatjar de Tbilissi a Kutaisi i pujar a un avió per sortir de Geòrgia. Però la policia el va capturar al mateix aeroport de Kopitnari. Tot i que el fiscal Grigol Nishnianidze ha explicat que l'acusat podria tenir una segona intenció per abandonar el país: traslladar-se a Abkhàzia, país amb reconeixement limitat proper al Kremlin i que Geòrgia considera ocupat per Rússia.

La presidenta assisteix al funeral i la LGTBI-fòbia a Geòrgia

La presidenta de Geòrgia ha assistit al funeral civil de Kesaria aquest diumenge, juntament amb familiars i amics. La model transgènere ha estat enterrada al cementiri de Vake. Zourabichvili, que es va mostrar commocionada pel crim el passat 18 de setembre, ha estat l'única representant del país en anar al funeral.

Cal recordar que la mort de Kesaria es va produir l'endemà, aproximadament, de l'aprovació al Parlament georgià de la llei de Valors familiars i la protecció de menors, que prohibeix la propaganda de relacions no tradicionals i que va ser molt criticada pels països occidentals. Aquesta normativa, a la qual no va participar la presidenta del país, ja que va ser una iniciativa del partit governant Somni Georgià a l'hemicicle, estableix, entre altres coses, una pena de presó d'entre un i quatre anys per cirurgies de canvi de sexe, que la víctima s'havia realitzat el 2014.

Geòrgia és un dels països més LGTBI-fòbics d'Europa, tant a escala social com política, i aquesta última normativa aprovada dilluns va ser molt criticada per la Unió Europea, organització que va concedir l'estatus de candidat oficial al petit país del Caucas el mes de desembre passat. La mort de Kesaria, com ha afirmat la premsa local, es convertirà en un "símbol de llibertat" per uns drets que, a diferència de països com Espanya en els quals existeixen des de fa dècades, a Geòrgia l'orientació o identitat de gènere estan àmpliament qüestionades i discriminades, en alguns casos, amb violència extrema. Aquestes actuacions, sumades a l'aprovació de la llei d'agents estrangers al Parlament georgià fa uns mesos, amb dures protestes en contra l'abril, el maig i el juny, han tornat a posar en dubte l'entrada d'aquest Estat com a nou membre de la UE.