Commoció a França per dos episodis d'extrema violència a les escoles que aquesta setmana s'han viscut al país. Aquest divendres un noi de 15 anys ha mort després que aquest dijous a la tarda un grup d'encaputxats l'apallissés a només 100 metres del seu institut, al municipi de Viry-Châtillon, al sud de París. El passat dimarts va ser una nena de 13 anys a qui una pallissa davant del centre escolar on estudia a Montpeller va deixar greument ferida fins al punt de passar 24 hores en un coma induït.

Un adolescent de 15 anys assassinat per uns encaputxats

La mort de l'adolescent de 15 anys aquest divendres ha estat la gota que ha fet vessar el got de la indignació. El jove va ser atacat dijous, cap a dos quarts de cinc de la tarda, quan es disposava a tornar a casa després d'acabar la seva classe de música. A només 100 metres de l'institut, però, un grup de persones encaputxades per amagar el seu rostre el va atacar violentament. Li van donar cops de puny i puntades de peu sense parar a tot el cos, fins que van marxar del lloc pràcticament donant-lo per mort.

Pocs minuts després, un vianant que caminava per la zona va trobar el menor greument ferit a terra i va alertar els serveis d'emergències. Els sanitaris li van practicar els primers auxilis i el van traslladar a un centre hospitalari, on finalment ha mort. La policia ha obert una investigació per esclarir quins motius tenien per matar-lo i es mantenen diverses hipòtesis obertes, des d'un conflicte personal a una possible guerra entre bandes. Segons detalla Le Parisien, els agents han pogut identificar un noi de 17 anys que suposadament hauria participat en l'agressió mortal i que ja ha estat detingut.

Una nena de 13 anys en coma després de ser apallissada

Només dos dies abans de l'agressió mortal a l'adolescent, una nena de 13 anys també va ser brutalment apallissada a les portes d'un institut a la ciutat de Montpeller. La menor va ser atacada per tres persones d'entre 14 i 15 anys, entre elles una companya de classe, que l'esperaven a la sortida. A causa de la gravetat de les ferides que li van provocar, va haver de passar 24 hores en coma induït al centre hospitalari on la van traslladar. Per sort, la nena ja s'ha despertat i evoluciona favorablement.

La policia ha detingut els tres adolescents que la van apallissar, en una investigació per intent d'homicidi, i treballen per esclarir quins motius tenien per agredir-la. La mare de la nena ha explicat que la menor patia assetjament escolar des de fa temps i que l'agressió s'hauria produït perquè, malgrat ser musulmana, "es maquilla i vesteix a l'europea", un fet que no agrada als seus companys de religió. Tot i això, després de les primeres indagacions fetes pels investigadors, tot sembla indicar que l'origen en realitat podria ser la publicació d'una fotografia a Snapchat.

Macron fa una crida a protegir les escoles

L'augment de les agressions violentes a les escoles franceses inquieta a tot el país. El president Emmanuel Macron ha condemnat els fets i ha fet una crida a protegir els centres educatius. "L'escola ha de seguir sent un santuari per a nosaltres, tant per als professors, com per als alumnes. Serem inflexibles amb tot el que passa a l'escola i els seus voltants", ha assenyalat.  Cal recordar que fa només uns mesos ja es va aprovar un pla contra l'assetjament escolar després que es produïssin diversos suïcidis de menors per aquesta causa. A més, s'estan estudiant mesures per limitar l'impacte de les pantalles i les xarxes socials en els menors d'edat.