Agents de la Policia Nacional i funcionaris de Vigilància Duanera han desmantellat una organització criminal que es dedicava a introduir grans quantitats de cocaïna en l'estat espanyol fent veure que el que importaven eren pèl·lets, un combustible granulat de fusta, però que, en realitat, estaven banyats en aquesta droga. Els narcotraficants feien servir dues naus d'un polígon industrial ubicat a la carretera que uneix Reus i Montblanc, on també tenien amagat un laboratori per l'elaboració de drogues sintètiques

La investigació va arrencar a l'estiu del 2023, quan la policia va tenir coneixement, gràcies a un confident infiltrat en el grup, de l'arribada d'un carregament de 16 tones de pèl·lets que venien d'Amèrica Llatina. Després de diverses gestions, els investigadors van esbrinar l'existència de les dues naus, propietat dels traficants, en els quals emmagatzemaven la mercaderia i empaquetaven la droga un cop l'havien extret dels pèl·lets on venien camuflats. 

La droga arribava en contenidors per via marítima 

El grup, format per cinc persones originàries d'Albània, Holanda i Lituània, importaven la substància des del continent americà mitjançant vaixells de càrrega. Els contenidors portaven diverses tones de l'esmentat combustible, en els que els delinqüents havien imbuït, de manera molt sofisticada, la cocaïna. D'aquesta manera, era força difícil detectar la presència de la droga, i la podien transportar sense problemes des del port fins al polígon industrial on la deixaven "refredar" durant uns tres mesos, és a dir, no passaven a la següent fase fins passat un temps prudencial, després del qual podien manipular la mercaderia en considerar que ja no aixecarien sospites

 

Durant aquests mesos, els integrants del grup controlaven les naus i vigilaven la zona de manera exhaustiva, tot i que mai feien maniobres d'interès amb el carregament. El que no sabien era que la policia espanyola estava fent un seguiment a l'espera que transportessin la droga que sabien que guardaven amagada entre els pèl·lets. Al fi, la seva feina es va veure recompensada quan, a finals del passat any, van detectar un moviment inusual al polígon. 

I és que els traficants, confiats, van decidir traslladar els sacs del combustible adulterat. Quan es disposaven a carregar un camió amb matrícula estrangera, els agents de la Policia Nacional es van llençar sobre ells. En comprovar que els pèl·lets donaven positiu en cocaïna, van intervenir les 920 bosses que ocultaven un total de 16.560 quilos de granulats impregnats amb la droga.

Tenien un laboratori per fabricar droga sintètica 

Els investigadors també van escorcollar la segona nau que sabien que pertanyia a l'organització criminal, i van descobrir a l'interior un laboratori per a preparar drogues sintètiques, amb més de cinc quilos de speed i MDMA, una premsa hidràulica i una altra industrial, termosegelladores, envasadores i assecadores. A més a més, també hi van trobar 3.965 euros en efectiu, i material destinat per l'emmagatzematge i empaquetat de la cocaïna un cop fos sostreta dels pèl·lets. 

Després d'aquests escorcolls, i altres dos que es van fer en pisos de Tarragona i Marbella, la Policia Nacional va detenir els cinc membres de la banda, acusats tots de pertinença a organització criminal i tràfic de drogues a gran escala.