Les quatre tones de cocaïna intervingudes per la Guàrdia Civil al port de Barcelona provoquen la resposta del Paraguai, país d'origen del carregament. El comandant de la Policia Nacional paraguaiana, Carlos Benítez, ha lamentat aquest dissabte que el seu país s'hagi convertit en "un país de trànsit" de cocaïna. Aquesta afirmació arriba, com bé ha especificat, arran de la droga decomissada als molls de la ciutat comtal que procedia del port fluvial de Villeta, al Paraguai. D'altra banda, ha assegurat que el país sud-americà no produeix cocaïna, sinó que aquesta ve d'altres països "com el Perú".

"El Paraguai no produeix cocaïna, ve d'altres països"

"Penosament, podem dir que el Paraguai és dins dels designats com a país de ruta, és com un hub en aquest cas, aquesta és la mala notícia", ha reconegut Benítez aquest dissabte a la ràdio local Ñandutí. "El Paraguai no produeix cocaïna, no té laboratoris de cocaïna, però això arriba d'altres països, Perú per exemple, llavors aterren al nostre país i aquí són preparats perquè siguin enviats a diferents ports d'Europa", ha sentenciat el comandant paraguaià.

Benítez ha recordat que l'enviament de droga des de Villeta a Barcelona, producte decomissat en una coordinació amb les autoritats espanyoles, concretament la Guàrdia Civil, i que està relacionat amb una altra confiscació de la Policia Nacional del Paraguai al país sud-americà l'octubre de l'any passat: un contenidor amb 3.312 quilos de cocaïna en pols camuflats en bosses d'arròs amb destinació Bèlgica. El comandant, a més, ha assegurat que investiguen si darrere de l'enviament de cocaïna des del Paraguai està involucrada una o més organitzacions.

Què ha succeït al port de Barcelona?

La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació Sogata i en col·laboració amb la Policia Nacional paraguaiana, va desarticular una organització que introduïa grans quantitats de cocaïna a través del port de Barcelona i altres molls europeus. En total, van decomissar 4.020 quilos, la qual cosa suposa la intervenció més important registrada fins a la data en la infraestructura portuària barcelonina. Els agents de l'Institut Armat, a més, van detenir vuit persones a Espanya, a diferents ciutats, durant el mes de juliol. Segons van explicar fonts policials a ElCaso.cat, set dels arrestats són de nacionalitat espanyola i el vuitè té doble nacionalitat, espanyola i argentina.

 

Tot i que el més curiós, més enllà que les trameses en alguns casos es fessin a través del gran port fluvial de Villeta, al Paraguai, perquè no té aquest país hispanoamericà sortida al mar i arribar a l'Atlàntic a través de la desembocadura del Riu de la Plata; és que la cocaïna era transportada en contenidors d'arròs una vegada era distribuïda als sacs corresponents que eren cosits a mà perquè no es detectés que l'estupefaent estava dins. La investigació la va iniciar la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil sobre una empresa espanyola que estaria transportant els esmentats contenidors d'arròs des del Paraguai fins al Port de Barcelona i, a partir d'allà, amb la col·laboració de la Policia Nacional del Paraguai, es va descobrir que l'organització disposava d'una infraestructura a la capital paraguaiana, Asunción, per processar la droga.

Aquest últim punt, sumat al fet que l'organització suposadament tingués com a origen el Paraguai, és el que ha fet saltar les alarmes a les autoritats del país. Benítez ha negat, en declaracions al mitjà paraguaià citat, que la cocaïna es produeixi a territori paraguaià i que tan sols és "en trànsit". La investigació continua oberta per conèixer si darrere d'aquests grans enviaments a Espanya, però també a Bèlgica i el Regne Unit, hi ha una o dues organitzacions més.