La Guàrdia Civil ha desmantellat una organització criminal dedicada a les estafes bancàries i al tràfic de drogues radicada a Cantàbria i ha detingut quinze persones després d'intervenir 2.500 quilos de cocaïna amagada a l'interior de llaunes de tonyina procedents de l'Equador al Port d'Algesires (Cadis). En el marc de l'operació"Xelinsulam-Albacares", els delinqüents també estan acusats de blanquejar 1,5 milions d'euros a través de comptes bancaris, neobancs i diversos immobles. La investigació va començar el febrer de 2022, quan es va tenir coneixement de l'existència d'aquest grup delictiu establert a la localitat de Castro Urdiales.

Es dedicaven a les estafes i al tràfic de drogues

Els agents van constatar que es dedicaven a les estafes bancàries massives, però que havien portat un grup de persones de nacionalitat colombiana amb la intenció de crear una logística que també els permetés introduir cocaïna a Espanya a través del Port d'Algesires (Cadis). Aquests ciutadans tenien relació amb laboratoris clandestins de droga a Colòmbia, amb una xarxa de sicaris i amb persones que havien fugit de la justícia als Estats Units. Els líders de l'organització creaven falses empreses liderades per testaferros amb una activitat falsa per demanar crèdits econòmics amb quantitats molt elevades. Posteriorment, els diners es distribuïen a altres empreses amb comptes corrents a Espanya i altres països.

Els delinqüents tenien un alt tren de vida i vivien rodejat de luxe, amb vehicles d'alta gamma que aconseguien amb les seves estafes als bancs amb les empreses falses. S'estima que en total hi hauria 34 entitats bancàries estafades, així com empreses de lloguer de vehicles. Les primeres quatre detencions i registres es van fer a la localitat d'Amorebieta, Biscaia, després que en un operatiu policial, els agents de la Guàrdia Civil presenciessin l'entrega d'un quilo de sulfat d'amfetamina.

Van importar 2.500 quilos de cocaïna amagada en llaunes de tonyina

Posteriorment, es va tenir coneixement que al Port d'Algesires hi hauria l'arribada de droga en un contenidor procedent de l'Equador i es va muntar un operatiu policial. Es van detenir unes altres onze persones i es va intervenir 2,5 tones de cocaïna que anava amagada a l'interior de llaunes de tonyina per evitar ser detectada. En diversos registres fets de forma coordinada a Cantàbria, Biscaia, Guipúscoa, Madrid i València, es van intervenir material per a la manipulació de droga, més de 600 grams de cocaïna en roca, diverses armes de foc, haixix, amfetamines, 20.000 euros en efectiu, tres vehicles d'alta gamma i un altre cotxe que havia estat robat. Es calcula que el valor econòmic de la droga intervinguda és de 87 milions d'euros.