Aquest matí s’ha conegut que el futbolista Dani Alves continuarà a la presó. Els magistrats de la secció tercera de l’Audiència de Barcelona han tombat el recurs que va presentar la defensa del futbolista, liderada per Cristóbal Martell, on es demanava deixar en llibertat el seu client a canvi de pagar una fiança o adoptar mesures per evitar que pogués marxar d’Espanya. Els magistrats, amb la ponent Carme Guil al capdavant, han coincidit amb la jutgessa d’instrucció del 15 de Barcelona i creuen que el risc que Dani Alves marxi d’Espanya, evitant així l’acció de la justícia, és elevat. 

En una interlocutòria de tretze pàgines, els magistrats Eduardo Navarro, Myriam Linage i Carmen Guil han anat tombant les peticions que Martell va fer per intentar deixar sortir de la presó de Brians 2 Dani Alves. Cal recordar que l’exfutbolista de 49 anys està acusat d’una agressió sexual la nit del 30 al 31 de desembre a la discoteca Sutton de Barcelona. Una noia de 23 anys el va denunciar assegurant que l’havia tancat al lavabo i allà la va agredir sexualment. En la resolució que nega la llibertat per a Dani Alves, i on es manté la presó provisional i sense fiança, amb les mateixes mesures que van ser dictades ara fa trenta dies, quan va ser detingut pels Mossos d’Esquadra, els magistrats desgranen alguns dels motius pels quals, segons ells, el risc d’escapar de Dani Alves d’Espanya i no tornar és “elevat”. 

Alves ara sap molt més que quan es va "entregar"

Els magistrats sí que confirmen que Alves va presentar-se voluntàriament als Mossos d’Esquadra per tal de ser arrestat i que sabia perfectament del que estava sent acusat, ja que el cas, que és molt mediàtic, va sortir a tots els mitjans de comunicació. La col·laboració va anar a més, també va entregar el seu ADN. “No considerem que aquesta actitud col·laborativa sigui deguda al sentiment d'impunitat”, asseguren els magistrats. Però sí que detallen un fet important. El futbolista no era conscient de com havia avançat la investigació dels Mossos, que ja havien pogut recollir proves del lloc dels fets i haver recuperat les imatges de les càmeres de seguretat. Els magistrats creuen que la informació que tenia en aquell moment Alves sobre què sabia la policia era molt diferent de tota la informació que ha pogut aconseguir, “en una investigació minuciosa”, de la denúncia d’agressió sexual denunciada per la noia de 23 anys. Ara, el risc d’escapar s’ha multiplicat, segons ells. 

Els magistrats també creuen que l’arrelament d’Alves a Catalunya, per així no escapar, com manté la defensa, no és del tot real. Tot i que està casat —de moment— amb una dona espanyola i està empadronat a Esplugues de Llobregat, tota la seva família segueix vivint al Brasil: pares, germans i fills. “L’examen de les circumstàncies familiars i laborals no evidencia arrelament”, asseguren els magistrats. La doble nacionalitat que té Alves tampoc dona garanties als magistrats. Asseguren que tenir DNI espanyol i brasiler complicaria, en el cas que hagués de ser deportat des del Brasil, que les autoritats d’aquell país col·laboressin amb l’extradició d’un nacional seu. “La capacitat econòmica d’Alves li permet abandonar el nostre país i traslladar-se al Brasil”, on no seria entregat a la justícia espanyola, segons els magistrats. 

 

Un dels cavalls de batalla de la defensa d’Alves és que va veure disminuïda la seva capacitat econòmica després de ser detingut, quan alguns dels seus patrocinadors van trencar els contractes que tenien amb ell. Amb tot, però, la interlocutòria que confirma la presó de l’acusat assegura que “no és admissible” minimitzar el poder d’Alves. L’ex del FC Barcelona té moltes empreses fora de l’Estat —la defensa només havia mencionat les dues que té a Espanya—. Concretament, segons els magistrats, en té unes quinze al Brasil, un fet que li donaria un “múscul” econòmic per, en el cas que volgués escapar de la justícia, tenir de què viure al seu país.

L'advocat Dani Alves Cristobal Martell vista Audiència de Barcelona ACN
L'advocat de Dani Alves, Cristóbal Martell, a l'Audiència de Barcelona / Foto: ACN

Podria escapar, tot i sense passaport

En la interlocutòria, els tres magistrats també descarten que les mesures cautelars que va proposar Cristóbal Martell poguessin servir per evitar aquest “evident” risc d’escapar-se. “Una fiança, per alta que fos, no suposa una vinculació amb el procés judicial; l’acusat disposa d’un important patrimoni”, asseguren. Tampoc les presentacions diàries i la retirada del passaport, a parer dels magistrats, serien útils per evitar que Dani Alves pogués escapar d’Espanya. “Podria marxar sense passaport per diverses vies i viure sense documentació al seu país, on sap que no l’entregaran”, manté la magistrada ponent, Carme Guil. Les polseres de geoposició no evitarien, tampoc, que pogués saltar-se les limitacions frontereres i fugir d’Espanya.

El judici pot anar ràpid

Els magistrats també asseguren que la instrucció, tot i que no fa ni dos mesos dels fets, ja està molt avançada i és previsible —“o desitjable”, asseguren— que en poc temps es pugui acabar tota la instrucció i ja es pugui iniciar l’assenyalament d’una data per al judici oral, fet que faria, sempre segons els magistrats, que la presó provisional no superés els “màxims legals previstos”.