Ja s’han confirmat cinc morts en un mes a Lleida per inhalació de fentanil, un tipus d’heroïna sintètica cinquanta vegades més potent que la seva versió no adulterada, i que normalment es fa servir com a analgèsic en casos oncològics molt avançats. Segons ha avançat El Mundo, les persones amb drogodependència que consumeixen al nucli antic de la capital del Segrià estan atemorides: les morts s’han provocat per consumir aquesta droga sense ser conscients.

Adulteren marihuana sense el coneixement dels consumidors

Segons els testimonis, cap de les persones mortes era consumidora habitual d’heroïna, i la droga no ha entrat en el seu sistema per via intravenosa, sinó per inhalació. La principal hipòtesi que circula pel carrer Boters de Lleida és que una persona, o grup de persones, manipula altres drogues, com marihuana, amb el fentanil, ja que d’aquesta manera poden vendre menys quantitat del producte al mateix preu.  

Aquesta adulteració suposa un perill molt gran per als consumidors, ja que només una petita quantitat de fentanil és suficient per posar fi a la vida d'una persona si es consumeix per inhalació. A banda de les morts, també hi ha casos en les que les víctimes han sobreviscut. Les reaccions més lleus inclouen sensació d'ofegament i l'aparició de granellades.

No s’ha practicat cap autòpsia

Les persones afectades denuncien que es troben en una situació de desemparament. Com que les víctimes ja tenien problemes amb les drogues, les autoritats assumeixen que han mort per sobredosi d’heroïna i no s’ha practicat l’autòpsia a cap dels cadàvers. Per aquesta mateixa raó, que la droga assassina sigui el fentanil és només una teoria que s’ha estès entre els consumidors, però ningú té proves fefaents sobre això.

Els símptomes que provoca la ingesta d’aquesta heroïna sintètica són l’asfíxia, convulsions i, finalment, el coma. Per això es sap que la causa no és una sobredosi amb heroïna clàssica, els símptomes de la qual són la disminució de la grandària de les pupil·les, somnolència, i apnea o hiperventilació.