Els xamans continuen organitzant rituals per tota Espanya. La Policia Nacional, com ja va fer fa uns mesos a Catalunya y Galícia, ha detingut una dona al municipi de Santa Lucía de Tirajana (Gran Canària) que realitzava aquest tipus d'esdeveniments amb substàncies psicoactives prohibides i perilloses per la salut. Entre les drogues que distribuïa, destaquen l'ayahuasca, sap bufo, granota kambo i cactus de Sant Pere, entre d'altres similars. La diferència amb la mitologia guanxe de les illes, que a més tenien diferències si eren a Tenerife o Gran Canària, és que el sacerdot o xaman principal era l'encarregat de connectar amb els Déus. Tanmateix, els nous espectacles amb estupefaents que segons els investigadors són cerimònies de "sectes new age", acostumen a tenir un component més il·lusori per les sensacions emocionalment intenses que provoca el seu consum.

 

Ayahuasca, cactus de Sant Pere... i altres drogues als rituals

En qualsevol cas, l'arrestada publicitava a través de les xarxes socials i pàgines web aquests rituals, així com les substàncies psicoactives que es facilitaven. Durant el desenvolupament de la investigació s'ha pogut comprovar que en aquests rituals participaven, en algunes ocasions, menors d'edat. En el registre realitzat a la dona detinguda, els agents han intervingut nombrosos recipients amb diversos tipus de substàncies, eines utilitzats pel consum i les dosis, així com una gran quantitat d'element i granadures emprats habitualment per xamans originaris de la conca de l'Amazones per celebrar aquest tipus de cerimònies. 

La Policia Nacional ha intervingut quan anava a començar el ritual, mentre oferien ayahuasca, cactus de Sant Pere o verí de sap o granota als assistents, que actuen com eines per la captació i el control d'aquests. En alguns casos, a més, aquestes drogues són utilitzades com teràpies substitutives de la medicina convencional, la qual cosa permet la manipulació mental i provoca als consumidors una situació de més vulnerabilitat. La dona detinguda està imputada com presumpta responsable dels delictes contra la salut pública i intrusisme professional. 

Es tracta d'una operació desenvolupada per la Comissaria General d'Informació i la Brigada Provincial d'Informació de les Palmes, sota la direcció del Jutjat d'Instrucció número 3 de San Bartolomé de Tirajana (Las Palmas), que es va iniciar gràcies a la col·laboració ciutadana a través del correu electrònic sectas.destructivas@policia.es. Aquest és el correu habilitat per contactar amb els especialistes encarregats d'aquestes investigacions i pot posar-se en contacte amb ells qualsevol ciutadà que pugui comunicar fets relacionats. A més, es garanteix en tot moment l'anonimat i la confidencialitat.