Una de les grans fàbriques de tabac il·legal produïa, elaborava i empaquetava els cigarrets des de Roda de Ter (Osona). La Policia Nacional, en una operació conjunta amb funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, ha desmantellat al municipi osonenc una organització criminal d'origen polonès de manufactura de cigarrets falsos que després distribuïa a diferents països europeus. Al dispositiu s'han detingut sis persones, totes de nacionalitat ucraïnesa, per presumptes delictes de contraban de tabac i contraban de gèneres prohibits, contra la propietat industrial i contra la Hisenda Pública. 

 

Investigació, entrada i finestres segellades

L'operació, que s'ha dut a terme mitjançant una ràpida investigació des que es va tenir coneixement dels fets, va iniciar-se a principis de maig per part del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i la Policia Nacional, a través de la cooperació duanera i policial internacional amb el Regne Unit. Les primers informacions alertaven que una organització estava produint tabac il·legalment a la localitat de Roda de Ter. A més, disposava d'una instal·lació transformada en fàbrica clandestina de cigarretes per a la seva comercialització a diversos països del continent.

Precisament el fet que es radiqués a Espanya i no en un altre Estat, suposa un punt transcendental si ja, de per sí, la taxa impositiva que fa apujar el preu de la caixa és molt més barata a Barcelona o Madrid que a Londres, Amsterdam o París. En qualsevol cas, la investigació posterior a tenir coneixement d'aquests fets, van constatar la presència de diverses persones que entraven i sortien de les instal·lacions adoptant múltiples mesures de seguretat, així com realitzant comprovacions per si algú els vigilava. La fàbrica, a més, tenia les finestres segellades i càmeres de circuit tancat perimetrals.

Sis detinguts i 11.400 quilos de tabac

Per tot això, va realitzar-se un dispositiu d'entrada el passat 11 de maig per evitar que l'organització desmantellés la nau abans de l'accés dels agents. La Policia Nacional va inspeccionar la nau amb una línia de producció completa d'elaboració de cigarretes i els seu empaquetament, així com una gran quantitat d'altres objectes, tot disposat per a la posterior distribució. En total, han intervingut 11.400 quilos de tabac picat, 7.360 caixetes de tabac, una màquina cigarrera, una altra per filtres, una envasadora de paquets amb cinta, de capsetes i una darrera per cartrons. Les diligències i els sis detinguts de nacionalitat ucraïnesa han estat posats a disposició del Jutjat d'Instrucció en funcions de guàrdia de Vic (Osona).