La Policia Nacional, en col·laboració amb agents de la Squadra Mobile Napoli, ha desarticulat una de les màfies que es dedicava al robatori de rellotges d’alta gamma a turistes. Han estat detingudes quatre persones i s’ha identificat altres sis per les quals s’ha demanat una Ordre Europea de Detenció.  

La investigació va començar aquest estiu, quan la policia va detectar alguns ciutadans italians, majoritàriament d’origen napolità, que feien viatges en petits grups de tres o quatre per diverses ciutats turístiques d’Espanya, entre elles Barcelona. Cercaven víctimes internacionals per a robar-los els rellotges, molts cops fent ús de la violència. El passat juliol els mossos ja van poder detenir a dos membres d’aquesta banda que actuaven pel centre de Barcelona i als qui es va relacionar amb dos robatoris de rellotges de 15.000 i 35.000 euros cadascú.

Assaltaven a persones grans 

El seu modus operandi es basava en la vigilància i seguiment de turistes d'avançada edat un cop havien determinat que els rellotges que portaven eren de luxe. El robatori era un treball en equip. El primer pas, el d'identificar a possibles víctimes, el duien a terme dones que actuaven com a "observadores". Un cop es decidien per una persona, entrava en joc l'autor material del robatori, el qual no dubtava a fer ús de la violència. Per tal de garantir una fugida ràpida, un tercer membre esperava a prop amb una moto, a punt per a arrencar a gran velocitat, posant en risc vianants i altres vehicles.

Els lladres feien servir documentació falsa per registrar-se en hotels i llogar vehicles. Amagaven el rostre amb gorres, màscares i cascos de moto, i s’asseguraven que les víctimes fossin persones grans que podrien tenir dificultats per a reconèixer-los. Tres dels quatre detinguts han ingressat a presó i la policia està treballant en la detenció dels altres sis lladres que han pogut identificar.