La Policia Nacional ha detingut set persones que gestionaven diversos centres d'estètica a les localitats de Lloret de Mar i Blanes (la Selva), on tenien empleades més de 30 dones estrangeres, totes elles en situació irregular i donades d'alta a la Seguretat Social com una única empleada. Els gerents dels establiments retiraven els passaports de les treballadores, segrestant-les a efectes pràctics, i les obligaven a fer llargues jornades com a esteticistes. Els arrestats estan acusats d'un delicte contra els drets dels treballadors, un de falsedat documental i un altre d'afavoriment de la immigració clandestina.

Feien passar totes les dones per una única empleada legal

La investigació de la policia va esbrinar que el propietari dels centres, en total vuit, havia donat d’alta a la Seguretat Social a la seva filla, qui també disposava de permís de residència i de treball a Catalunya, i a la qual havia fet un contracte en ordre. A efectes legals, ella era l’única treballadora de tots els locals, ja que la resta de dones només tenien una fotocòpia d’aquests documents, però elles estaven en una situació completament irregular.

Amb d'aquestes gestions els detinguts pretenien burlar una possible inspecció de treball, ja que totes les treballadores s'assemblaven físicament a la filla del propietari i en cas d'haver de mostrar els documents es feien passar per ella fàcilment. Aquest modus operandi va resultar efectiu fins que algunes de les treballadores van decidir denunciar el seu segrest davant la Policia Nacional.

Diverses denúncies per retirades de passaport

Els arrestats captaven les dones a l’estranger i les prometien feina estable com a esteticistes a Catalunya. Un cop arribaven, però, es feien amb els seus passaports i les obligaven a treballar sense contracte ni documentació. Diverses d’aquestes dones van denunciar que els havien tret els passaports. En ser interrogades sobre el motiu de la seva estada, totes van respondre que estaven treballant al mateix centre d’ungles de Lloret de Mar.

Arran d’aquestes denúncies els agents de la Policia Nacional, juntament amb efectius d’Inspecció de Treball de la Seguretat Social, van començar una investigació gràcies a la qual van poder identificar els gerents d’aquests locals. Després de fer les comprovacions pertinents, es van realitzar diverses entrades i registres el passat mes de març a vuit locals que funcionaven com a centres d’estètica d’ungles. Durant els escorcolls es va poder identificar 31 dones en situació irregular, vuit de les quals estaven completament indocumentades.

De les set persones detingudes, quatre eren gerents dels locals intervinguts, i a hores d'ara s'han aixecat diverses Actes Sancionadores per part de la Inspecció de Treball, i la investigació continua oberta, ja que no descarten més detencions.