Desarticulada la màfia del "fals fill" que operava des de Barcelona i Girona estafant milers d'euros a persones d'arreu l'estat espanyol. Els Mossos d'Esquadra de la comissaria de Premià de Mar van detenir, el passat 2 de novembre, 17 persones vinculades a aquesta banda, acusades dels delictes de pertinença a grup criminal, estafa, coaccions, detenció il·legal i robatori amb violència i intimidació. En total, els investigadors calculen que els arrestats van arribar a estafar més de 60.000 euros fent-se passar pels fills de les víctimes que demanaven diners per fer front a deutes inexistents.

Víctimes per tota Catalunya i part d'Espanya  

Les primeres denúncies van arribar el passat mes de maig. A Palma de Mallorca, un home va ingressar un total d'11.885 euros a tres comptes bancaris diferents, pensant-se que estava ajudant al seu fill, el mòbil del qual s'havia trencat i no podia fer uns pagaments que tenia pendents. Paral·lelament a aquests fets, un veí de Mataró va denunciar que havia rebut un abonament de 3.970 euros, i que l'havien obligat a retirar-los en una casa d'apostes de la localitat per donar-los-hi a una tercera persona. Aquests diners formaven part dels 11.885 euros que els delinqüents acabaven d'estafar-li a l'home mallorquí. 

De mica en mica, van anar apareixent més víctimes a diferents localitats de Catalunya, i també a altres parts de l'estat espanyol. En concret, s'han pogut relacionar denúncies fetes a Sant Cugat del Vallès, Argentona, Lleida, Madrid, Badajoz i València. En tots els casos, els ara detinguts actuaven de la mateixa manera: es posaven en contacte amb les víctimes per WhatsApp dient que eren els seus fills i que no podien fer servir el mòbil per algun motiu o un altre, i necessitaven ajuda per poder fer uns pagaments. 

A més a més, involucraven a terceres persones, normalment en una situació vulnerable per poder manipular-los més fàcilment, als qui obligaven a actuar com a testaferros per retirar els diners prop dels llocs de residència dels criminals. Aquests individus no tenien constància d'estar incorrent en una activitat delictiva, convertint-se en víctimes de retruc dels estafadors. 

Detinguts a Barcelona i Girona 

Després de mesos d'investigacions, els Mossos d'Esquadra van poder localitzar els presumptes membres d'aquesta màfia en diferents punts de Barcelona i Girona. En concret, van fer entrades i registres a domicilis de Premià de Mar, Granollers, Mollet del VallèsSanta Maria de Palautordera, Vic, Canovelles, Olot i la Bisbal de l'Empordà. Durant l'operació es van detenir 17 persones i van confiscar 2.000 euros en metàl·lic. Cinc d'ells van passar a disposició judicial, mentre els altres 12 van quedar en llibertat després de declarar a comissaria.