Agents de la Policia Nacional han desarticulat una banda criminal dedicada al cultiu de marihuana a la província de Barcelona. S’han desmantellat cinc macroplantacions amb més de 4.000 plantes en total i s’ha detingut 14 persones, acusades de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i defraudació de fluid elèctric. L’organització utilitzava sofisticats mètodes d’enginyeria elèctrica per eludir l’activitat policial i evitar ser descoberts.

En total s’han fet nou entrades a naus i domicilis dels investigats. A més de les 4.000 plantes de marihuana, també s’han trobat més de 10.000 euros en efectiu, sis telèfons mòbils, diversa documentació i material fet servir en les plantacions com aires condicionats, ventiladors, extractors i filtres. Els detinguts treballaven per a una organització albanesa dedicada al cultiu i tràfic de marihuana, a la que feien de facilitadors de mitjans perquè poguessin instal·lar les plantacions a la província de Barcelona.

Les detencions s’han produït després d’un any d’investigació relacionada amb la màfia albanesa

La Policia Nacional va obrir una investigació l’any 2021 quan va descobrir que diverses persones estaven donant cobertura a una màfia albanesa dedicada al tràfic de drogues. El principal intermediari era una persona vinculada al sector immobiliari que cobrava una comissió a aquesta organització per assentar-se a Catalunya. Els facilitava la logística i la infraestructura necessària i llogava les naus en polígons aïllats per a poder cultivar la marihuana de manera massiva i, posteriorment, exportar-la a altres països d’Europa.

Per al manteniment de les plantacions, utilitzaven una gran quantitat de fluid elèctric de forma il·lícita que dissimulaven amb un sofisticat sistema d’enginyeria elèctrica. Amb aquest mètode, que posava en risc les naus properes davant un risc d’incendi, dificultaven les investigacions policials, el que els hauria permès continuar operant sense ser detectats i passant totalment inadvertits durant anys.