Jeff Joy, de 48 anys, portava fugida de la justícia des del 2010. La dona, d’origen nigerià, figurava entre els 100 delinqüents més buscats per la Interpol pels delictes d’associació criminal, esclavitud i tràfic de persones. Era la líder d'una de les màfies més poderoses de Nigèria, amb una estesa xarxa internacional d’explotació de dones a Espanya, Itàlia i Holanda.

Les autoritats italianes la tenien en el punt de mira des del 2006, quan les investigacions de la Brigada Mòbil d’Ancora van esbrinar que la detinguda tenia un paper destacat en facilitar l’arribada a Itàlia, Espanya i Holanda de dones nigerianes per la seva explotació sexual. Les víctimes eren enganyades amb promeses de feines amb les quals mantenir les seves famílies. Un cop arribaven a Europa, però, les obligaven a prostituir-se, coaccionant-les amb violència i amenaces de tota mena que també dirigien als seus familiars.

Dotze anys fugida 

L'any 2010 va ser condemnada per la justícia italiana a 13 anys de presó, però mai va arribar a ingressar al centre penitenciari, ja que es va esfumar poc després d'haver-se dictat la sentència. Després de més d'una dècada de recerca, la madame va ser identificada a Nigèria el passat juny pel Department of State Services (DSS), els serveis d'intel·ligència del país. Joy va ser detinguda i empresonada d'acord amb la "notificació vermella" emesa per Itàlia, i en l'operació van intervenir també agents de la policia italiana desplaçats fins a Nigèria amb l'objectiu d'intensificar la recerca.

Després de diversos mesos de gestions, la capo va ser traslladada a Roma el passat 10 de febrer perquè complís amb la condemna que tenia pendent des de feia dotze anys. Aquesta acció ha estat possible gràcies a l’acord d’extradició entre Itàlia i Nigèria que va entrar en vigor al passat 2020, sent aquest cas el primer d’aquestes característiques. “Àfrica s’ha confirmat com una zona estratègica per la recerca de fugitius i la lluita contra la delinqüència organitzada”, va confirmar en un comunicat el Prefecte Vittorio Rizzi, director de la Policia Criminal italiana, que ha estat al capdavant de les operacions internacionals.