Els Mossos d'Esquadra han detingut un home de 68 i anys i una dona de 55 a Vilanova i la Geltrú (Garraf) i a Port del Compte (Solsonès) per una estafa de més de 5,8 milions d'euros en falsos crèdits bancaris. Ha sortit a la llum el modus operandi d'aquesta parella i tots els detalls de com estafaven a persones amb alt poder adquisitiu i empreses amb problemes econòmics.

Els dos presumptes estafadors eren experts en societats mercantils i organitzacions bancàries. Gràcies als seus coneixements, havien creat una falsa estructura a Espanya i a altres països europeus fent creure a les víctimes que eren treballadors d'una empresa de gestió de fons solvents.

Les víctimes eren empreses amb problemes econòmics per la covid

Un dels dos detinguts tenia el paper més important de l'estafa: s'encarregava de captar víctimes, que es dividien en dos tipus: persones amb alt poder adquisitiu i responsables d'empreses. Els dos perfils de víctimes eren persones que tenien algun tipus de problema econòmic relacionat amb la liquidació del seu patrimoni.

Estafen més de 5,8 milions d'euros a una víctima

Els mesos de restriccions per culpa de la covid van suposar que moltes empreses comencessin a tenir problemes econòmics. Va ser llavors quan aquesta parella es va adonar de l'"oportunitat de negoci" que tenien aprofitant-se de la vulnerabilitat econòmica en què es trobaven els negocis. Una de les víctimes d'aquesta gran estafa és una persona a qui li van robar ni més ni menys que 5.800.000 euros.

Es tracta d'una persona que necessitava amb màxima urgència un crèdit per la seva empresa. Va ser llavors quan va contactar amb els estafadors, que fingien formar part d'una entitat financera amb la qual va contraure un préstec en forma de garantia bancària per un valor total de 40 milions d'euros a pagar en tres anys.

No obstant això, la víctima no va arribar a rebre mai els diners, però va haver de pagar les despeses dels interessos de la garantia bancària, que eren de 5,8 milions d'euros. Una garantia bancària és un instrument monetari que permet que el client disposi d'un crèdit milionari per crear un nou negoci o afrontar un deute. 

Els dos detinguts han quedat en llibertat amb càrrecs

Un dels arrestats, que tenia un antecedent per una estafa similar, era la persona que s’encarregava de tractar amb les víctimes. Adaptava les converses al seu interlocutor, així com al tipus de negoci que tenia. A part d'aquestes dues detencions, els Mossos d'Esquadra també investiguen altres quatre persones que estan fora d'Espanya i que, presumptament, formaven part d'aquesta estafa pensada al detall. Els dos detinguts, després de passar a disposició judicial, han quedat en llibertat amb càrrecs.