Si les ciberestafes s'han tornat en un dels delictes que més creix en els últims temps, Catalunya sembla haver-se convertit en la casa d'aquells qui es dediquen a fer-les. La Guàrdia Civil ha pogut detenir tres persones i n'ha investigat sis més que formaven part de diversos grups de ciberdelinqüents instal·lats a les demarcacions de Barcelona, Girona i Lleida i que havien aconseguit estafar uns 65.000 euros a diverses víctimes de la província de Burgos.
Enxampats arran d'una estafa de 5.000 euros per Bizum
La investigació va començar el passat 2024 arran d'una estafa amb el mètode del fill en problemes. La víctima es va presentar a una comissaria de Burgos per denunciar que, mitjançant transferències bancàries i pagaments a través de Bizum, li havien sostret 5.000 euros pensant que estava ajudant al seu familiar, qui suposadament estava atabalat i li estava parlant des d'un mòbil desconegut. Aquesta va ser només la primera de cinc denúncies més que, posteriorment, es van rebre a Burgos per estafes d'aquest tipus i amb les quals havien aconseguit sostreure a les víctimes un total de 65.000 euros, tot i que ho havien fet amb mètodes ben diversos.
Les primeres indagacions per part dels investigadors van permetre descobrir que darrere de tots aquests fraus hi havia un elevat nombre de persones que pertanyien a diferents grups criminals establerts a Catalunya, alguns d'ells amb ramificacions internacionals, i que no tenien cap mena de connexió directa entre ells més enllà que feien servir un modus operandi molt similar.
Feien estafes de tota mena
Els diferents grups de ciberestafadors tenien un ampli coneixement del món de les noves tecnologies i feien servir l'engany com a mètode per poder obtenir els seus objectius. L'estafa del fill en problemes a través d'un missatge de WhatsApp era només un dels mètodes que feien servir. També enviaven SMS suplantant al banc per aconseguir les dades personals i bancàries de les víctimes, estafaven amb falses ofertes de productes que venien a través d'una web fraudulenta i que els compradors mai rebien o manipulaven i persuadien les víctimes fent-se passar per falsos brokers i els animaven a invertir en criptomonedes a canvi d'alts beneficis que mai rebien.
Els investigadors van haver de rastrejar els diners en diverses entitats bancàries, van haver de contactar amb diverses xarxes socials o amb pàgines suplantades o d'intercanvi de criptomoneda per poder arribar fins als ciberdelinqüents, molts cops amb la necessària cooperació policial internacional. El gran nombre d'identitats falses o robades que feien servir va dificultar la seva localització i es va haver d'intervenir amb rapidesa per evitar la desaparició de rastres, proves i la seva fugida. Totes les actuacions, els detinguts i els investigats han estat posats a disposició dels corresponents jutjats territorials. Tot i això, les investigacions segueixen obertes i no es descarten més detencions.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!